Archief per maand:
Archief per jaar:

Poging Alkmaarder om naar zijn zoontje te mogen, mislukt

Steef geeft ‘zo maar’ twee inbraken toe

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – ,,Ogenblik, wilt u dat nog een keer herhalen?” De voorzittend rechter van de Haarlemse rechtbank weet niet wat ze hoort uit de mond van Alkmaarder Steef van de M. De 42-jarige beroepsinbreker, die het zwijgrecht bijkans heeft uitgevonden,  geeft zo maar twee inbraken toe. Met het doel na een jaar uit voorarrest te komen. Maar dat gaat toch niet door.

Van de M. en zijn vrienden Richard S. (43) en Maurice G. (36) worden verdacht van 70 inbraken, ramkraken en diefstallen in het hele land. De Alkmaarders zouden in de afgelopen drie jaar een berg aan elektronica, kleding, schoenen, sigaretten en auto’s bij elkaar hebben gestolen. De meeste misdaden zijn gepleegd in Noord-Holland (52), de rest in Friesland, Drenthe, Gelderland, Overijssel en Utrecht.

Het megaproces tegen dit trio en de helers, die inmiddels op vrije voeten zijn, begin eind januari 2013. Er zijn zes dagen voor uit getrokken. Op 6 december is de laatste pro-formazitting en verzoeken de drie om vrijlating om privé- en financiële redenen. Van de M. is onlangs voor het eerste keer vader geworden:  ,,Ik mag mijn zoontje in het huis van bewaring tijdens de bezoeken niet vast houden en dat doet pijn. Ik heb nooit beseft wat het is om vader  te zijn, nu wel.“  Daarnaast heeft zijn vrouw geldproblemen. Steef kan direct aan het werk, voor inkomsten zorgen.

Deen

Om de rechters ervan te overtuigen, dat hij ten gunste veranderd is, reageert voor de eerste keer op de beschuldigingen: ,,Ik ben nog nooit in Steenwijk (ramkraak Rabobank 16 mei 2009, AR) of Ferwert (twee inbraken in tankstation 2 en 11 juni 2011, AR) geweest. De misdrijven die daar zijn gepleegd, heb ik niet gedaan. Maar ik geef toe de Deen en de Saturn.”

De officier van justitie, maar ook de rechters zijn verrast, in de war. De voorzitter pakt snel haar pen en vraagt aan Van de M. om zijn bekentenis te herhalen. De Deen dus, de supermarkt aan de Dorpsstraat in Tuitjenhorn, waar op 8 augustus 2011 een vracht aan rookwaar werd gejat. En de Saturn aan de Theo van Doesburgweg in Heerhugowaard op 20 december 2011 met een enorme buit aan Apple-hebbedingen.

De advocaat van Richard S. schrijft driftig mee en vraagt Van de M. in de getuigenbank.  S. ontkent alles. De stille hoop is er op gevestigd dat de plots zo open Van de M. zijn maat vrijpleit van genoemde kwesties. Steef overlegt kort met zijn advocaat, legt de belofte af en beroept zich op zijn verschoningsrecht als de raadsman hem vraagt: ,,Klopt het dat mijn cliënt (S. dus, AR) er niet bij was bij de Deen en de Saturn?” Van de M.: ,,Ik praat alleen over mezelf en wat ik heb gedaan.”

Hoe graag de drie ook de feestdagen bij hun geliefden hadden doorgebracht: de rechters besluiten dat ze achter tralies moeten blijven. Omdat de ernstige gronden en bezwaren nog steeds aanwezig zijn.