Archief per maand:

100 stichtingen voor forse bedragen opgelicht

Ricardo G. uit Den Helder ronselde katvangers

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Ricardo G. (25) uit Den Helder en twee medeverdachten hebben 100 stichtingen en verenigingen in het land opgelicht. De schade is groot. Hun proces is over anderhalve maand.

De bende maakte zich schuldig aan het zogenoemde phishing, waarbij naar de persoonlijke gegevens – gebruikersnaam en wachtwoord – van een bankrekeninghouder wordt ‘gehengeld’. De grootscheepse fraude had plaats tussen 1 april van het vorig jaar en de arrestatie van het trio op 13 februari dit jaar.

Spin in het web was Virginia E., een 34-jarige Amsterdamse. Volgens het openbaar ministerie belde ze bijna dagelijks naar de penningmeester of ander bestuurslid van een club of stichting die zich in Alblasserdam, Groningen, Ede of een andere uithoek belangeloos inzet voor mens, dier of milieu. E. deed zich daarbij voor als Kim van der Weide van de SNS. Als bankmedewerkster, zo luidde haar verhaal, moest ze een controle op de rekening uitvoeren, omdat er mogelijk mee werd gerommeld.

Bijna altijd trapten de bezorgde vrijwilligers in de smoes en gaven de inlogcodes af. Kort daarna verdwenen duizenden en, aldus een advocaat, soms 20.000 euro van de stichtingsrekening.  De bedragen werden gestort op rekeningen van katvangers. Deze armlastige types en drugsgebruikers  waren voor een paar honderd euro geronseld door E.’s even oude levensgezel Fergill R. en, in minstens tien gevallen Nieuwedieper Ricardo G.

Gepind

De rekeningen werden vervolgens zo snel mogelijk leeg gepind. Het OM zegt zeker te weten dat de verdachten er luxe goederen, waaronder een dure auto, van hebben gekocht. Het is nog niet tot inbeslagname gekomen, noch is bepaald hoeveel misdaadwinst is gemaakt en moet worden afgestaan aan de Staat. Dat heeft mede te maken met het feit dat behalve het OM Noord-Holland ook andere parketten onderzoek tegen het drietal hebben gedaan.

De verwachting is dat het complete dossier wel klaar is als de Haarlemse rechtbank op 1 oktober begint met de inhoudelijke behandeling, die op 2 oktober zal doorlopen.  E., R. en G. blijven tot die tijd in voorarrest, besloten de rechters gisteren. G. had gehoopt vandaag naar Den Helder te kunnen terugkeren, met een enkelbandje om. Maar dit elektronisch toezicht is nog niet van de grond gekomen, omdat de reclasseringsrapporteur op vakantie ging. Tot woede van G.’s raadsman Marco Berbee.