Archief per maand:
Archief per jaar:

120 uur onbetaalde arbeid voor Apeldoornse vuurwerkkopers

‘Groot veiligheidsrisico genomen’
Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Niek C. (30) en Tom K. (26) uit Apeldoorn zijn veroordeeld tot 120 uur onbetaalde arbeid. Beiden kochten en vervoerden illegaal vuurwerk. ,,U hebt daarmee een heel groot veiligheidsrisico genomen”, aldus de Haarlemse rechtbank.
De twee hadden, net als Gezinus M. (39) uit het Drentse Veenoord, bijna anderhalf jaar geleden op internet een Zaanse handelaar gevonden. Op 21 december 2011 liet deze Michel D. (30) zijn klanten naar een parkeerplaats in Zaandam komen om de deal rond te maken.
Geen van allen wist dat agenten op een afstandje toekeken hoe de flowerbeds, cobra’s en ander, louter voor professionele doeleinden geschikt vuurwerk uit de Audi van D. in de wagens van de kopers werden overgeladen. De verkoper op zijn beurt ontving duizenden euro’s in contanten voor zijn grootscheepse, illegale handel. Juist zijn luxe levensstijl als student bedrijfskunde had de aandacht van de politie getrokken.
Ploertendoder
De Apeldoorners kwamen tot Hilversum met hun buit. In K.’s VW Transporter werden bovendien een ploertendoder en pepperspray aangetroffen. De straf was aanzienlijk lager dan de eis: elk 240 uur werkstraf en zes maanden cel voorwaardelijk. Dat kwam doordat de rechters het vuurwerk niet zo zwaar, lees gevaarlijk inschatten als de officier van justitie veertien dagen geleden deed.
Om diezelfde reden kwam de Drent, tegen wie een jaar cel waarvan vier maanden voorwaardelijk was geëist, ook relatief goed weg met 180 uur dienstverlening en vier maanden op de lat. Zaankanter D. kreeg 210 dagen cel, waarvan 176 als stok achter de deur, 240 uur werken zonder betaling en een boete van 10.000 euro. De eis luidde: anderhalf jaar cel, waarvan een derde voorwaardelijk.