Archief per maand:
Archief per jaar:

120 uur werkstraf voor geschiedenisstudent

Hema-oplichter biecht alles op

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – De Hema is voor vele tienduizenden euroi’s opgelicht. Als het verhaal van Sjoerd K. (25) uit Purmerend klopt, was hij niet de enige die met gestolen artikelen en kassarollen van de warenhuisketen veel geld verdiende. Pas nadat de geschiedenisstudent alles opbiechtte bij de politie, kwam de truc aan het licht.


Op 1 november 2009 besloot K. zijn turbulente leven van drank, drugs, vrouwen, feesten en vakanties op te geven. Hij stapte het politiebureau binnen en liep leeg over zijn vele misdaden. Gisteren moest hij voor de meeste zaken dan eindelijk terechtstaan bij de Haarlemse politierechter. Daaronder twee diefstallen uit winkels in Hazerswoude-Rijndijk en Rotterdam, eind 2008. Hij liet zich insluiten en pikte na sluitingstijd respectievelijk een kluis met 16.000 euro en 200 euro uit de kassa.
Klapperend
Maar de ziting draaide natuurlijk om de ‘Hema-affaire’. Bij de politie zaten ze twee jaar geleden ook met klapperende oortjes te luisteren naar de Purmerender. Hoe hij, met het grootste gemak en onopgemerkt, bijvoorbeeld het Hema-filiaal aan de Kruisstraat of de Rivieradreef in Haarlem binnenliep, en daar spulletjes en kassarollen stal.
Op de rollen maakten hij tientallen kopieën van een legale aankoop bij de Hema. ,,Want steeds zeggen dat iets komt terugbrengen, maar de bon niet meer hebt, loopt in de gaten.” Met een valse bon en de gestolen artikelen ging hij naar een filiaal in, zeg Roermond. Zonder probleem kreeg hij het aankoopbedrag ‘terug’. Zo reisde K. tussen oktober 2008 en 30 juni 2009 door Hema-land en incasseerde 200 tot 500 euro per dag. Bij de politie schatte hij zijn inkomsten op 45.000 euro.
Nevelen
K. zei gisteren op de zitting: ,,Als ik mezelf niet had aangegeven, was men er niet eens achter gekomen.”Hij heeft van de verhoorders vernomen dat er zo goed als zeker meer Hema-oplichters rondlopen. Hoe groot het probleem is, blijft vooralsnog in nevelen gehuld. Want de Hema’s in Haarlem deden aangifte tegen K., maar konden niet precies zeggen wat er weg was. Verzoeken van de recherche aan de Hema-directie om het probleem in kaart te brengen, bleven onbeantwoord.
Dat had ook positieve gevolgen voor de verdachte. Bij gebrek aan wettig bewijs van grootschalige oplichting, kon hij nu alleen maar worden veroordeeld voor diefstal van de kassarollen in Haarlem. Met de twee winkeldiefstallen kwam de officier van justitie uit op 120 uur werkstraf. De rechter vond dat de juiste straf voor iemand die al twee jaar op het rechte pad is, studeert en zijn schulden afbetaalt.