Archief per maand:
Archief per jaar:

15.000 euro voor Slachtofferhulp van overvaller

Ernstig zieke Hoofddorper hoeft cel niet in als hij ‘schenking’ doet

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem –Ahmadullah A. (36) uit Hoofddorp moet 15.000 euro storten op de rekening van het Fonds Slachtofferhulp. De ‘verplichte schenking’ maakt deel uit van de straf die de rechtbank hem oplegde voor een overval.

In de nacht van 7 op 8 augustus 2010 berooft parfumhandelaar A. een klant, die net 30.000 euro aan contanten heeft verzameld voor een partij geurtjes. Als de afnemer en zijn medewerker verschijnen bij de afgesproken plek, een opslagruimte in de Shurgard-vestiging aan de Tokyostraat  in Lijnden, worden ze flink te grazen genomen door drie met bivakmutsen vermomde mannen.  Er vallen harde klappen, er wordt met een pistool gezwaaid.

De overvallers onder leiding van A. pakken de slachtoffers het geld af en rijden ze in een, door A. gehuurde bestelbus van het terrein af. Het duo weet zich te bevrijden. Bij de arrestatie van A. twee dagen na de overval werd een pistool met veertien patronen gevonden.

Afgestemd

De Hoofddorper heeft een ernstige beenmergziekte en mogelijk niet lang meer te leven. Daarom had de officier van justitie de eis afgestemd op die uitzonderlijke omstandigheid. De rechtbank nam het voorstel van de aanklager volledig over.  Dat houdt in een celstraf van twee jaar, waarvan achttien maanden voorwaardelijk. Aangezien A. een half jaar in voorarrest zat, hoeft hij niet terug naar het gevang.

Wel moet hij de gedupeerden de gestolen 30.000 euro teruggeven, plus een kleine 4000 euro aan smartengeld. Ook de vijftien mille voor Slachtofferhulp kon de goedkeuring van de rechters wegdragen. ,,De slachtoffers van een verkeersongeval, misdrijf of ramp kunnen dat geld heel goed gebruiken”, had de officier al gezegd.