Archief per maand:
Archief per jaar:

Rechter verbiedt Lufthansa-staking 

Vandaag toch nog? Foto: www.commons.wikimedia.org

Vandaag toch nog? Foto: www.commons.wikimedia.org

Een Duitse rechter heeft de dertiende staking in anderhalf jaar tijd bij Lufthansa van vandaag verboden. De piloten moeten direct weer achter de stuurknuppel klimmen. Onduidelijk is of dat gebeurt. 

Door de staking zouden op de korte en middellange routes vandaag ruim 1000 van de 1500 Lufthansa-vluchten uitvallen. Naar schatting 140.000 reizigers zouden daardoor worden gedupeerd. Pogingen van de grootste Duitse maatschappij om gisteren nog bij de rechter in Frankfurt een verbod op de staking te krijgen, mislukte. Ook de vordering tot schadevergoeding van 60 miljoen euro op de pilotenvakbond Vereinigung Cockpit (VC) bleef liggen.

Vandaag oordeelde de rechtbank van de deelstaat Hessen dat de staking ongeoorloofd is. Mochten de piloten zich voegen naar dit voor hun on gunstige oordeel, dan is de verwachting dat pas morgen het vluchtenschema pas weer op orde is. Hoe dan ook moesten tienduizenden klanten hun plannen aan het einde van deze vakantieperiode radicaal omgooien.

En daarmee is het nog lang niet afgelopen. VC dreigt dat zijn leden, die werken bij Europa’s grootste vervoerder door de lucht, tot het einde van het jaar elk weekeinde het werk zullen neerleggen. VC-woordvoerder Markus Wahl: „Vooralsnog willen we alleen voor Kerstmis een uitzondering maken.“

Lager

In de twaalf stakingsrondes tot nu heeft de VC 330 miljoen schade toegebracht aan Lufthansa, aldus de onderneming. Officieel gaat de strijd om de voorgenomen verhoging van de pensioenleeftijd van de 5400 Piloten van Lufthansa, Lufthansa Cargo en Germanwings. Echter, ook de idee van Lufthanse om bij prijsvechter Eurowings uitsluitend vliegers in te zetten, die akkoord gaan met duidelijk lagere salarissen dan bij de moedermaatschappij. Lufthansa weigert met de VC over dit thema te onderhandelen.

Bron: DPA