Archief per maand:
Archief per jaar:

17 september feestelijke afsluiting in stad Groningen

Noord-Hollandse toerfietsers doen alle 7281 plaatsen in Nederland aan

Door Arno Ruitenbeek

OUDORP – De Noord-Hollanders Theo Tromp (65) en Jan de Graaf (63) volbrengen op 17 september in Groningen een huzarenstukje. De toerfietsers hebben op die dag alle 7281 plaatsen in Nederland aangedaan. Daar deden ze zeven jaar over. Het duo heeft er ook voor gezorgd dat de buurtschap Bovensteenwijksmoer, gemeente Coevorden, uit de vergetelheid is ontrukt.

    
Tromp uit Oudorp, gemeente Alkmaar, en De Graaf uit Zuid-Scharwoude, gemeente Langedijk, zijn (oud-)collega’s van Hoogovens IJmuiden – nu Tata Steel.  Fanatiek toerfietser De Graaf stak Tromp aan met zijn hobby. Eerst hielden ze jaarlijks fietsvakanties samen. In een week koersten ze langs de grenzen van Nederland.
In 2004 besloten ze het land in te trekken. Elke zaterdag, als het weer het maar even toeliet, zetten ze de fietsen achterop de auto en verkenden steeds een nieuwe streek.  140 kilometer per keer.  Zo rees het plan om niet te stoppen tot ze echt in alle steden, dorpen, gehuchten en buurtschappen waren geweest. Ook die niet (meer) in de Bosatlas waren te vinden en zelfs bij ambtenaren, bestuurders en inwoners van sommige gemeenten onbekend zijn. Mooiste voorbeeld is Bovensteenwijksmoer, dat dank zij De Graaf en Tromp weer op de kaart staat.
Op de wielershirts van de Noord-Hollanders valt te lezen: 7281 plaatsen. Na zeven jaar peddelen, is dat enorme aantal bereikt op 17 september (2011), in de provincie Groningen. De laatste rit eindigt in een van de favoriete steden van het tweetal, stad Groningen. De verwachte aankomst is 14.30 uur bij de Martinitoren. Door materiaalpech of een lekke band kan het iets later worden.