Archief per maand:
Archief per jaar:

20 maanden voor woninginbreker

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Haarlemmer Klaas W. (26) is veroordeeld tot 20 maanden cel voor twee woninginbraken en vier pogingen daartoe, waarvan vijf in vijf dagen tijd.

De rechtbank vindt de misdrijven iets minder erg dan de officier van justitie. Dat verklaart dat de straf lager is dan geëist. Nadat een ‘klus’ op 9 maart van dit jaar in Badhoevedorp is mislukt, slaat W. toe van 13 tot en met 17 mei in Bloemendaal, Haarlem, Wassenaar en Santpoort-Zuid. Hij werkt daarbij regelmatig samen met anderen. Onder hen Nicola G. (30). De Bulgaar, die regelmatig in Haarlem verblijft heeft zou ook achter een inbraak in Akersloot in mei 2012 zitten. G. heeft ook 20 maanden gekregen.

Het duo is alles blijven ontkennen. W.’s alibi dat hij met gips om zijn eerder gebroken been toch niet kon inbreken, veegt het rechtscollege van tafel. Het vermoeden bestaat dat de Haarlemmer het gips zelf heeft verwijderd; in het ziekenhuis is hij in elk geval niet geweest. De rechters wijzen daarentegen op de veelheid aan bewijzen tegen de inbrekers: bij de arrestatie op 17 mei liggen in W.’s Peugeot niet alleen gestolen sieraden, maar ook drie schroevendraaiers. De sporen daarvan zijn bij een groot aantal bezochte woningen aangetroffen. Verder laten de twee schoensporen achter, en voldoen ze aan door getuigen opgegeven signalementen.

De auto van W. is verbeurd verklaard. De geschatte waarde is 2000 euro. Vangt het openbaar ministerie een hoger bedrag bij verkoop, krijgt de voormalige eigenaar het meerdere op zijn rekening.