Archief per maand:
Archief per jaar:

200 uur onbetaalde arbeid geëist tegen Mona-Liza Machado

‘Angst dat stalker Kamphues doorgaat gegrond’

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – De angst van Rob Kamphues dat zijn ex Mona-Liza Machado hem blijft stalken, is gegrond. Dat zei de officier van justitie gisteren, voordat ze een werkstraf van 200 uur eiste.
Daarnaast zou de 37-jarige Machado vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf moeten krijgen. In de proeftijd van drie jaar mag ze geen contact opnemen met de tv-presentator en zijn familie. De Haagse mag zich niet ophouden in een straal van 500 meter van Kamphues’ huis in Broek in Waterland. Ze moet stoppen de vader van haar dochtertje zwart te maken in de media. Alle belastende uitlatingen over hem op facebook en twitter moet ze binnen drie maanden na het vonnis verwijderd hebben.
De aanklager achtte bewezen dat Machado op 19 mei 2011 de woning in Broek in Waterland binnendrong. Kamphues had bezoek. Ze weigerde weg te gaan. De huisvredebreuk vormde onderdeel van een ‘zeer ernstige vorm van belaging’ die begon op 7 januari 2011 en volgens de officier tot aan de dag van vandaag voortduurt.
KappenZe stuurde hem in die tijd 1450 sms’jes, belde sommige dagen honderden keren op en stuurde tientallen e-mails. Ze schold, bedreigde en beledigde de man met wie ze een verhouding van drie weken had. Begin december 2010 wilde Kamphues ermee kappen. Hij zou haar blijven steunen bij haar zwangerschap, meer niet. Machado pikte dat niet en bleef contact zoeken.

De duur en de intensiteit van de stalking maken kans op herhaling groot. Ook al, nu recent is gebleken dat Machado ook een van haar andere ex-vriendjes heeft gestalkt. Een verontrustend signaal kwam onlangs van de Haagse politie, die een ruzie tussen Machado en haar ouders moest sussen. Ze ging volledig door het lint en was niet te kalmeren.
Datzelfde gedrag leidde er gisteren bijna toe da de politie haar uit de rechtszaal moest verwijderen. Want ze onderbrak de rechter en de officier constant. Bijna 2,5 uur verkondigde ze op luide toon dat ze alleen maar probeert haar kind een vader te geven. Door deze ‘one woman-show’ kwam haar advocaat in tijdproblemen. Hij mag donderdag 3 mei pleiten, waarna de politierechter uitspraak doet.