Archief per maand:
Archief per jaar:

2300 wietplantages stelen 114 miljoen kilowattuur stroom

2300 hennepkwekerijen zijn ontdekt in 2019. Ze tapten illegaal 114 miljoen kilowattuur stroom af. Het gevaar op brand is groot, zeker nu wietplantages steeds vaker in woonwijken worden aangetroffen.

Dat meldt Netflits, de digitale nieuwsbrief van de netbeheerders.

Hennepkwekerijen worden vaak illegaal en ondeskundig aangesloten op het energienet. Ook de elektrische installatie in het pand zit vaak amateuristisch in elkaar. Dat zorgt voor gevaarlijke situaties, vooral omdat het stroomverbruik hoog en langdurig is (twaalf tot achttien uur per dag).

Door oververhitting van (slecht aangelegde) installaties kan kabelisolatie smelten en kunnen kortsluiting en brand ontstaan. De wiethokken komen niet alleen voor in afgelegen loodsen, maar ook in woonwijken, huur en koophuizen, flats en appartementen. Zo ontstaat levensgevaar voor de vaak onwetende omwonenden.

Miljard

Naast brandgevaar leidt de energiediefstal tot maatschappelijke kosten. In totaal zijn er naar schatting zo’n 30.000 hennepkwekerijen in Nederland, die elk jaar bijna een miljard kWh aan elektriciteit stelen. Dat is meer dan alle huishoudens in Rotterdam in een jaar verbruiken. Netbeheerders (en dus alle aangeslotenen) draaien op voor ongeveer € 60 miljoen aan kosten voor de gestolen stroom en bovendien loopt de overheid rond de € 135 miljoen aan belastinginkomsten mis.