Archief per maand:
Archief per jaar:

2,5 jaar voor Hells Angel-baas met wapens

Zo'n pompactiegeweer werd bij De R. aangetroffen. Foto: en.wikipedia.org

Zo’n pompactiegeweer werd bij De R. aangetroffen. Foto: en.wikipedia.org

De rechtbank heeft de 34-jarige Lysander de R., president van de Haarlemse Hells Angels, veroordeeld tot 2,5 jaar cel. Hij had, met zijn schoonvader, (vuur-)wapens en munitie voorhanden en mishandelde twee cafébezoekers.

Op 17 september 2014 zijn bij een doorzoeking van een loods in Heemskerk verschillende wapens met munitie aangetroffen. Daaronder een antitankbrisantgranaatraket met lanceerinrichting, een machinepistool, een scherfhandgranaat en een pompactiegeweer. Op sokken en een draagband om de wapens en de lanceerbuis is DNA van De R. aangetroffen. Het geweer was zodanig geconstrueerd, dat dit verborgen kon worden gedragen.

De rechtbank verwerpt het verweer van De R. dat hij niet wist dat er wapens in de door zijn schoonvader gehuurde loods aanwezig waren. De R. had een sleutel van de loods en dus toegang tot de loods. Hij kwam er meerdere keren per dag. De wapens lagen verstopt boven de plafondplaten. De rechtbank vindt het niet aannemelijk dat de loods altijd open was. Want er stonden nogal wat waardevolle spullen.

Ook De R.’s uitleg dat de was, soms ook die van hem, in de loods werd gedaan en dat iemand zijn sokken met DNA heeft gebruikt om de wapens te omwikkelen, kon geen genade vinden in de ogen van de rechters. Er is niet gebleken dat nog anderen van de loods gebruik maakten en De R. heeft zijn standpunt ook niet onderbouwd

Mishandelingen

Op 27 december 2014 heeft de R. in een café in Heemskerk eerst iemand in het gezicht geslagen, die bij een ruzie tussen beide kwam. Daarna heeft hij een tweede persoon mishandeld door eerst een glas kapot te slaan en dat vervolgens het café in te gooien, richting de cafébezoekers. Daarmee nam hij, oordeelt de rechtbank, welbewust het risico dat dit glas iemand raakt. Het slachtoffer heeft hierdoor een diepe snee in haar hand opgelopen. De rechtbank vindt niet dat De R. het opzet had om de slachtoffers zwaar lichamelijk letsel toe te brengen.

De kans op herhaling wordt, gelet op zijn persoonlijkheids- en emotionele problematiek, zijn lidmaatschap van de Hells Angels en zijn strafblad, als hoog ingeschat. De rechtbank ziet niets in een deels voorwaardelijke straf, omdat dat geen recht doet aan de ernst van de feiten en De R. ondanks eerder voorwaardelijke opgelegde straffen wederom de fout in is gegaan.

Ondanks een eerdere behandeling bij psychiatrisch centrum De Waag heeft de Haarlemmer toch weer een gewelddelict  gepleegd. De rechtbank volgt het advies van de reclassering dan ook niet. De schoonvader is eveneens tot 30 maanden gevangenisstraf veroordeeld, vanwege de aanwezigheid van de wapens, professioneel vuurwerk, zwart geld, drugs en vanwege heling.

De in beslag genomen wapens worden vernietigd.