Archief per maand:
Archief per jaar:

2,5 jaar in hoger beroep voor Hooijmaijers

Witwassen. Illustratie: grin.

Witwassen. Illustratie: grin.

Oud-gedeputeerde van de provincie Noord-Holland Ton Hooijmaijers is in hoger beroep veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf voor omkoping, valsheid in geschrift en witwassen. Dat is een half jaar minder dan in eerste aanleg. Oorzaak: meer vrijspraak op onderdelen.

Dat heeft het gerechtshof Amsterdam beslist. Het openbaar ministerie eiste vier jaar. De rechtbank legde eerder drie jaar op. De verdachte liet zich betalen door ondernemers uit voornamelijk de vastgoedsector. Volgens Hooijmaijers hielden die betalingen geen verband met het feit dat hij gedeputeerde was, maar hadden deze betrekking op door hem gegeven adviezen.

Het hof vindt dat de verdachte minimaal had moeten vermoeden dat de betalingen en beloften zijn gedaan met het oog op zijn functie bij de provincie. Zijn omkopers hadden belang bij een gedeputeerde die hen gunstig gezind was. In een aantal gevallen heeft de verdachte zich zelfs ingezet voor provinciale projecten, terwijl hij in dat verband betalingen of gunsten had aangenomen.

Makelaar

De verdachte heeft zijn werkwijze jarenlang verborgen kunnen houden. Dat deed hij onder meer door betalingen via een vennootschap van een bevriende makelaar te laten lopen. Op de facturen was in strijd met de waarheid vermeld dat de betalingen betrekking hadden op adviezen.

De makelaar heeft hij het hof een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een taakstraf van 240 uur gekregen. Het hof heeft, net als de rechtbank, de echtgenote van de verdachte vrijgesproken.

Het hof motiveert zijn arrest als volgt. ‘Hooijmaijers heeft ernstig inbreuk gemaakt op het vertrouwen dat moet kunnen worden gesteld in een politiek bestuurder. Corruptie tast de fundamenten van onze democratische rechtsstaat aan. Het hof vindt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf de enig juiste sanctie. Aanleiding voor enige strafmatiging ziet het hof in de gevolgen van zijn strafvervolging voor de verdachte en zijn gezinsleden’.