Archief per maand:

25 mille betalen voor vlees dat nooit is geleverd

De Hoornse slager Paul van Dam zit met een nota van 25.000 euro voor vlees dat hij nooit heeft gekregen. Daarom sleepte hij groothandel Rundvlees & Co voor het Amsterdamse gerechtshof.

Van Dam verkoopt dagelijks in zijn ambachtelijke slagerij in winkelcentrum De Huesmolen biefstukken, lamskoteletten en varkenshaas. Hij betrekt dat vlees van verschillende leveranciers, ook van het in Utrecht gevestigde Rundvlees & Co. Dat doet hij enkele jaren geleden ook eenmalig voor VCB Beverwijk, een groothandel waarvan hij ooit mede-eigenaar was. ,,Ik kon op de doorlevering een leuke winst maken en tegelijkertijd VCB helpen, want Rundvlees wilde geen zaken doen met Beverwijk”, aldus de Hoornse ondernemer.

Offerte

In mei 2013 kapt Van Dam met de driehoeksconstructie. Hij heeft geen belangstelling in de partij vlees die Rundvlees & Co begin juni van dat jaar aanbiedt en stuurt de offerte door naar VCB. Die bestelt, betaalt en krijgt geleverd. Blijkbaar is Rundvlees & Co over zijn schaduw heen gesprongen. De daarop volgende offerte, die binnenkomt bij De Huesmolen, wordt doorgesluisd naar VCB. Die hapt toe, maar verzoekt Rundvlees dringend de naam op de factuur van 25 mille te wijzigen van Van Dam in VCB.

Dat gebeurt niet. Evenmin wordt de rekening voldaan. ,,VCB gaat failliet en Rundvlees komt even bij mij de centen halen voor vlees dat aan VCB en niet aan mij is geleverd.” De Utrechtse groothandel beweert dat Van Dam de contractpartner is en als zodanig over de brug moet komen. De kantonrechter neemt genoegen met die uitleg van Rundvlees & Co, omdat de naam van de slager uit Hoorn op de factuur staat.

Deze week heeft het hoger beroep plaats. Rundvlees & Co blijft bij het standpunt dat er vanaf de eerste keer dat Van Dam voor tussenpersoon speelde, een overeenkomst is. ,,Onjuist en niet met bewijs geschraagd”, aldus advocaat Paul Deijkers, ,,Van Dam heeft de tweede en derde keer de offerte niet aanvaard en niets ondertekend.”

De uitspraak is op 22 maart.