Archief per maand:
Archief per jaar:

Tot 3000 euro boete voor hasjsmokkelaars

Door Arno Ruitenbeek

Amsterdam – Een boete van 3000 euro voor beide oudste West-Friezen. De straffen die de Amsterdamse rechtbank uitdeelde aan verdachten van in- en export van hasj in 2005 waren verwacht laag.

Want het grote tijdsverloop van 8,5 jaar sinds de start van het onderzoek moest consequenties hebben. De advocaten hadden al gepleit voor niet-ontvankelijkheid van het openbaar ministerie, maar zover gaat geen Nederlandse rechter meer. Het OM zelf kwam tijdens het proces in mei met strafkortingen, in vier van de vijf gevallen resulterend in voorwaardelijke werkstraffen en boetes.

Hasjsmokkel na negen jaar nauwelijks bestraft.

Hasjsmokkel na negen jaar nauwelijks bestraft.

 

Daar beknibbelde het rechtscollege nog het een en ander op. Bram G. (64) uit Zwaag, die ontkende een transport naar Denemarken te hebben gedaan, werd bij gebrek aan bewijs vrijgesproken. Een andere chauffeur, Hans G. (64) uit Nibbixwoud, werd wel schuldig bevonden aan de invoer vanuit Spanje en de uitvoer naar vooral Scandinavië. Maar hij kreeg geen straf, omdat hij voor een transport naar Denemarken daar al in de gevangenis belandde.

Jan ‘Patat’ M. (66) uit Nibbixwoud , die opslagruimte beschikbaar stelde aan de drugssmokkelaars, is veroordeeld tot betaling van een boete van 1500 euro. ‘Opa’ Cor B. (75) was de rechterhand van organisator Rob B. (53, geen familie, Hoorn) en dat is beboet met 3000 euro. B., op de vlucht, is eerder veroordeeld tot 4,5 jaar.

Het OM had tegen Ab. H. (66) uit Enkhuizen als enige van het quintet acht maanden cel geëist, plus een boete van 10.000 euro. Omdat H. er veel dieper in zou hebben gezeten dan een eenmalige bemiddeling tussen verkoper en koper.  De rechters zagen daarvoor geen bewijs en legden een boete van 3000 euro op.