Archief per maand:
Archief per jaar:

38 maanden voor meesteroplichter

Meesteroplichter Robert-Jan van der Z. (40) is in hoger beroep veroordeeld tot 38 maanden cel, twee minder dan in eerste aanleg. De eis bij het Amsterdamse gerechtshof was vijf jaar.

Het hof acht bewezen dat Van der Z. zich schuldig maakte aan oplichting, door thuiswerk aan te bieden en webshops van bekende elektronicaketens te kopiëren. Zijn bedrijf Dutch Montage Service in Haarlem liet in 2010 vooruit betalen voor de aanschaf en plaatsing van zonwering, maar deed niet wat het beloofd. Tussen 2010 en 2014 hebben ongeveer 175 mensen uit het hele land goederen besteld en betaald, maar nooit geleverd gekregen. De zwarte winst heeft hij witgewassen, aldus het vonnis, en wordt hem in het lopende plukzeproces ontnomen.

De inwoner van Ede probeerde tijdens het proces tevergeefs een deel van de schuld af te schuiven op zijn zakenpartners en/of katvangers. Hij wil dat zij mede opdraaien voor de bijna 50.000 euro aan toegewezen schadevergoedingen van de gedupeerden en nog eens zo’n bedrag aan de Staat. 

Uitzetting

Na een van zijn eerdere veroordelingen in 2010 nam Van der Z. de wijk naar Venezuela. Het tv-programma ‘Rechtgezet’ traceerde ‘m daar, in 2012. De verdediging heeft veertien dagen geleden het verweer gevoerd dat het openbaar ministerie niet-ontvankelijk was in de vervolging van de verdachte. Het OM zou de autoriteiten van Venezuela op oneigenlijke wijze ertoe gebracht hebben de verdachte uit te zetten, terwijl er geen uitleveringsverdrag met dit land bestaat. Het hof verwerpt dit verweer. Het stond het OM vrij Venezuela te informeren over de internationale signalering van de verdachte en zijn verblijfplaats in Venezuela. Als bij de uitzetting al sprake is geweest van mensenrechtenschendingen, valt dit het OM niet aan te rekenen. Het OM behoefde daar niet bedacht op te zijn.

Van der Z., die nu een schoonmaakbedrijf heeft, moet op 31 maart weer voor de rechters verschijnen. Dit keer wegens verzekeringsfraude tussen augustus 2015 en januari 2016.