Archief per maand:
Archief per jaar:

40 ramen dicht in Amsterdam

De WallenDe gemeente Amsterdam sluit ruim veertig raambordelen. De uitbater van de ramen wordt geassocieerd met mensenhandel en uitbuiting.

Dat is voor de gemeente reden is de exploitatievergunning niet te verlengen. Het prostitutiebedrijf zou te weinig doen om misstanden te voorkomen. Uit gegevens van justitie blijkt volgens de gemeente dat zeker drie prostituees slachtoffer zijn geweest van uitbuiters of mensenhandelaren. Van twintig anderen wordt dat op basis van politie-informatie vermoed.

De gemeente hanteert sinds juli vorig jaar strengere regels voor de prostitutiebranche. Die houden onder meer in dat peeskamerverhuurders verplicht een intakegesprek moeten houden met prostituees om er zeker van te zijn dat zij geen slachtoffer van mensenhandel zijn. Ook moet onder meer het bedrijfsplan garanties geven voor de veiligheid van de raamwerkers. De betreffende exploitant zou zich daar niet aan hebben gehouden.

De vergunningsweigering betekent niet direct dat het licht achter de ramen uitgaat. De voorgenomen weigering is nog niet definitief en de prostituees wordt de kans geboden zich voor te bereiden op de nakende sluiting. Daarbij krijgen ze hulp aangeboden. De exploitant kan ook een nieuwe aanvraag indienen. Die moet dan apart worden beoordeeld. In Het Parool geeft uitbater Willem van der Meulen aan bezwaar te maken tegen het besluit van de gemeente. De oud-politieman zegt zo nodig naar de rechter te stappen om zijn gelijk te halen.

Beschuldigingen van mensenhandel en uitbuiting worden vaker gebruikt om vergunning te kunnen intrekken. Ook Alkmaar heeft daar een handje van. Kamerverhuurder Frans Snel verzet zich hevig tegen deze aanpak en wijst er op dat rechtszaken voor verdachten vaak goed aflopen, omdat het bewijst ontbreekt.