Archief per maand:
Archief per jaar:

40e thrillergids te koop

De 40e detective & thrillergids van Vrij Nederland is over precies een week (4 juni) te koop. Al 40 jaar lang is dit boekwerk onmisbaar voor de oprechte fan van bijvoorbeeld Connelly, Coben, Grisham, Ross en Appel.

Ook al heel lang werk ik als recensent mee aan de gids. Hieronder een van de titels die dit jaar goed scoorden. Op 3 juni wordt bekend gemaakt wat VN’s thriller van het jaar is geworden.

Robert Pollack: De taak

Ambo/Anthos, €20,99

Wat zou het mooi zijn als het onderzoek naar het neerhalen van de MH17 net zo zou verlopen als in deze, losjes op een waargebeurde zaak gebaseerde roman.

Juristen Christine Lavergne en Steffen Rittershaus reizen in opdracht van de Raad van Europa af naar Rusland om na te gaan of er bewijzen zijn voor de moord op advocaat Igor Mazovski. Die stond zakenman Andrei Zachov bij, die zijn drie bedrijven met 5000 werknemers moest afstaan aan de overheid. Geen van de betrokkenen wil, kan of mag het duo helpen. Rittershaus komt in Sint-Petersburg in contact met de verzetsgroep De Taak, die hem van relevante informatie over enorme corruptie voorziet. Dat is voor de geheime dienst FSB reden tot ingrijpen.

Deze eersteling van de Nederlandse advocaat Robert Pollack ( pseudoniem) is een geslaagde combinatie van legal thriller en spionage. Karakters, dialogen en sfeer zijn prima.

ARNO RUITENBEEK