Archief per maand:
Archief per jaar:

4300 wietplantages opgerold

4300 wietplantages zijn in 2016 opgerold. In totaal stalen de drugsboeren ongeveer 136 miljoen kWh aan elektriciteit.

Ze gingen zogenoemd achter de meter om. Het gaat om illegale en onveilige aftakkingen in het elektriciteitsnet. Netbeheerders hebben de veiligheid van de energieaansluiting in de betreffende panden hersteld en zoveel mogelijk kosten alsnog verhaald op de criminelen. Eerlijke consumenten mogen immers niet opdraaien voor de kosten van fraude en de maatschappij moet zo veel mogelijk worden beschermd tegen brandgevaar door ondeskundig aangelegde installaties.

Naar schatting wordt jaarlijks voor bijna een miljard kWh stroom illegaal afgetapt voor hennepkwekerijen. Dat is meer dan alle huishoudens in Rotterdam in een jaar verbruiken. Energiediefstal zorgt voor onveiligheid. Het risico op kortsluiting en brand is groot als er wordt geknoeid met aansluitingen. Dat levert een direct gevaar op voor omwonenden. Politie en netbeheerders werken daarom intensief samen aan het opsporen van hennepkwekerijen en het beëindigen van onveilige situaties.

Aantrekkelijk

Wie wordt betrapt op energiefraude, moet de netto gestolen energie in kWh terugbetalen aan de netbeheerder. Dit bedrag ligt ongeveer 70 procent lager dan de prijs die consumenten betalen. Hierdoor blijkt energiefraude achteraf zelfs aantrekkelijk en een steeds groter probleem. In Nederland zijn naar schatting ongeveer 30.000 wiethokken. Die komen niet alleen voor in afgelegen loodsen, maar steeds vaker ook in woonwijken.

4300 plantages met stroomdiefstal opgerold.