Archief per maand:
Archief per jaar:

4500 wietplantages met energiediefstallen opgerold

Voor 200 miljoen euro aan stroom gejat

4500 hennepkwekerijen, waarbij sprake was van energiediefstal, zijn in 2015 opgerold. Dat is 200 miljoen euro aan gejatte stroom.

Dat maakt Netbeheer Nederland bekend namens alle regionale energienetbeheerders. Bij de in 2015 opgerolde hennepkwekerijen is voor 139 miljoen kWh aan elektriciteit gestolen, iets minder dan de 147 miljoen kWh in 2014. Naar schatting wordt in totaal jaarlijks bijna een miljard kWh door hennepkwekerijen illegaal afgenomen. Dat is evenveel energie als alle huishoudens in de stad Den Haag in één jaar verbruiken.

Hennepkwekerijen veroorzaken grote veiligheidsrisico’s. Regelmatig ontstaan branden  als gevolg van ondeskundig aangelegde installaties.  De netbeheerders doen er om die reden alles aan om energiediefstal tegen te gaan.

Woonomgeving

Het aantal hennepkwekerijen dat jaarlijks wordt opgerold ligt al jaren tussen de 4500 en de 5000 stuks. Waar voorheen hennepkwekerijen werden aangetroffen in afgelegen loodsen in het buitengebied, worden ze steeds vaker aangetroffen in woongebieden. “We komen hennepplantages tegen bij alle woningtypen”, zegt Peter Jans-Rat de voorzitter van het Platform Energiediefstal van de gezamenlijke netbeheerders. “Het komt tegenwoordig eigenlijk overal voor. Van rijtjeshuizen tot flats, van villa’s tot industrieterreinen. Het zou zomaar kunnen dat je buren hennep telen en energie stelen.”

Hennepplantages in woonhuizen gaan gepaard met directe veiligheidsrisico’s voor de omwonenden vanwege de verhoogde kans op brand.” Wekelijks rolt de politie zo’n 100 hennepkwekerijen op. Netbeheerders zorgen ervoor dat gevaarlijke situaties met energie op die locaties worden opgelost.

Meebetalen

De marktwaarde van de gestolen energie bedraagt bijna 200 miljoen euro. Hiervan is 70 miljoen euro het nettoverlies van de netbeheerders dat deels aan de consument en deels aan grootverbruikers wordt doorberekend. Ondanks dat de schade van de vastgestelde energiediefstal door de netbeheerders in rekening wordt gebracht bij de veroorzakers betalen huishoudens elk jaar drie euro mee aan deze vorm van diefstal. In de overige 130 miljoen euro zit onder meer misgelopen btw en energiebelastingen voor de overheid.

4500 plantages met stroomdiefstal opgerold.

4500 plantages met stroomdiefstal opgerold.