Archief per maand:
Archief per jaar:

50 maanden cel geëist voor beroving vertegenwoordiger

Vijf Colombianen en een Mexicaan zouden zitten achter de beroving van een Hoornse vertegenwoordiger in horloges, ruim acht maanden geleden. Tegen elk van de zes (36 tot en met 52 jaar) is 50 maanden cel geëist.

Op 7 april om 15.30 uur parkeert de Hoornaar z’n Volvo V40 op de oprit van zijn woning aan de Klipper in Hoorn. Hij stapt uit. Drie mannen rennen op hem af. Ze dreigen met een mes en een aluminium stok, werken hem naar de grond en binden zijn benen vast met een strook verband. De gedupeerde raakt zijn rolkoffer met 125 horloges met een gezamenlijke waarde van 14.000 euro kwijt, een laptop en z’n Volvo.

Die wordt korte tijd later in de buurt teruggevonden. Een getuige ziet hoe vier mannen opvallend snel van de Volvo in een zwarte Audi overstappen. Dezelfde Audi duikt, in combinatie met een bordeauxrode Ford, een uurtje later op in Amsterdam. De politie daar, bezig met rijdende controles op drugs, vertrouwt het zaakje niet. Na een korte achtervolging worden de inzittenden van beide wagens gearresteerd, te weten de Colombianen Javier E. (52), Nelson M. (45), John G. (43) Frank G. (36, geen familie) en Pablo S. (43) en Mexicaans staatsburger Nicandro O. (38). In de auto’s worden de gestolen klokjes en het notebook aangetroffen.

Ontkennen

Tijdens het proces in de rechtbank in Badhoevedorp houden vier van de zes hun mond stijf dicht, de ander twee ontkennen alles. Door de roof heeft het slachtoffer psychische en fysieke problemen. Hij vordert 4000 euro smartengeld. Volgens de officier van justitie is de overval strak georganiseerd. Zo is de vertegenwoordiger enige tijd in de gaten gehouden tijdens zijn bezoeken aan Noord-Hollandse juweliers. ,,Geraffineerd en vooral ernstig doordat het voor de voordeur plaats heeft, op een tijdstip dat de kinderen net uit school komen”, aldus de aanklager.

Ze eist vier jaar en twee maanden cel voor ieder. Voor de eerder in Spanje en Frankrijk veroordeelde Frank G. komen daar nog zes maanden bij. Hij heeft nog twee woninginbraken in Nieuw-Vennep en Nijmegen in oktober 2013 op zijn kerfstok. Hoewel zijn bloed, lees zijn DNA is aangetroffen op de plaatsen delict, wil hij ook hier niets over vertellen.

De uitspraak is over twee weken.