Archief per maand:
Archief per jaar:

Connelly en vier andere kersttoppers

Het is altijd tijd voor een goede thriller. De kerstman weet dat, dus heeft vijf toppers uitgezocht.

Brandhaard

Michael Connelly: Brandhaard

Boekerij

€ 19,99, e-book € 12,99

Ik vrees voor de toekomst van mijn grote held Harry Bosch. ’s Werelds beste rechercheur lost in deze steengoede thriller enkele, voorheen onopgeloste misdrijven op. Maar, zoals we intussen weten, hebben zijn onconventionele methoden altijd al de afkeuring van de boven hem gestelde papierheen-en-weerschuivers en dit keer lijkt hij zijn eigen graf te hebben gegraven.

Goed, ik parkeer mijn onrust over Bosch’ toekomst even en concentreer me op de hoofdzaak. Een muzikant overlijdt aan de gevolgen van een verdwaalde kogel die hem negen jaar geleden trof. Bosch en zijn zoveelste nieuwe partner Lucia Soto duiken vol overgave in het onderzoek waarin de twijfel toeneemt over de ethiek van een ex-burgemeester met gouverneursaspiraties, diens rechterhand als ook een stinkend rijke betonkoning.

Tweede zaak – of in feite een combinatie van schijnbaar losstaande misdaden – is een 20 jaar oude brand in de kelder van een flatgebouw. Daarbij kwamen veel jonge kinderen om het leven. Soto was erbij, overleefde en wil eindelijk wel eens weten wie de fik stookte. Haar mentor Bosch veeg haar de mantel uit dat ze met een verbogen agenda bij de politie is gekomen, maar helpt haar vervolgens de daders te traceren.

Boek na boek wordt de voorsprong die Connelly heeft op zijn collega-auteurs, groter. Met Brandhaard doet hoe een extra grote stap richting eeuwige roem en waardering. Karakter, dialogen, intrige, tempo, sfeer: alles klopt als een zwerende vinger. En nu maar bidden voor Hieronymus Bosch.

foto: bol.com (waar dit boek ook te koop is)

foto: bol.com (waar dit boek ook te koop is)

Nic Pizzolatto:  Galveston

Q

€ 19,99, e-book € 11,99

‘Je wordt geboren en veertig jaar later strompel je, geschrokken van de pijnen, een bar uit. Niemand kent je. Je rijdt onverlichte snelwegen af en je bedenkt maar een bestemming omdat het erom gaat in beweging te blijven. Dus je zet koers naar het laatste wat je hebt te verliezen zonder dat je eigenlijk weet wat je ermee van plan bent’. Het trieste levensverhaal van hardhandig incasseerder Roy Cady in vier zinnen verteld. Een ontiegelijk knap thrillerdebuut, dat de lezer van de eerste tot de laatste pagina volledig laat meeleven met de zinloze vlucht van Cady, hoertje Rocky en kleuter Tiffany. De toorn van een maffiabaas ontloop je in deze liefdeloze, door mammon geregeerde wereld nu eenmaal niet, weet ook de hoofdpersoon. Opeens duikt die klojo met die honkbalknuppel op om de rekening te vereffenen. Extra pijnlijk, dat de opdrachtgever wel en de ontvanger van de klappen niet de torenhoge rente heeft ingecalculeerd.

Foto: bruna.nl

Foto: bruna.nl

David Baldacci: De geheugenman

AW Bruna

€ 19,95, e-book € 14,99

Amos Decker heeft tijdens een American football-wedstrijd een doodklap gehad van een tegenstander. De door het noodlot ernstig getroffen, aan lager wal geraakte rechercheur wordt gereanimeerd en blijkt dan te beschikken over dezelfde zeldzame neurologische gave (of afwijking) als Alison Gaylins heldin Brenna Spector (In het donker): hyperthymesia. Oftewel: een bijna perfect geheugen. Dat zet hij ten volle in tijdens de schitterend beschreven, met bloed overgoten queeste naar een knettergekke seriemoordenaar. In Amos’ gedachten: ‘Er was een klootzak die hem zat te jennen. Een ziek monster dat zijn gezin had vermoord (…)’. Tot driekwart van deze thriller, die zoete herinneringen oproept aan Michael Connelly’s Blood work uit 1997 (knap verfilmd door en met Clint Eastwood), lijkt Baldacci eindelijk met de hoogste eer te gaan strijken. Karakters, dialogen en intrige schreeuwen daarom. Maar dat eerder genoemde monster en kompaan zijn iets te ver gezocht en naar onze smaak onnodig.

foto: www.wikimedia.commons.org

foto: www.wikimedia.commons.org

Pierre Lemaitre: Irène

Xander

€10

Michael Connelly’s speurder Harry Bosch heeft eindelijk zijn gelijke gevonden. In Frankrijk nog wel, waar sinds Maigret weinig opmerkelijks is gebeurd in dit genre. Maar ‘de gnoom van de recherche, de verliefde kleine trol’, de nog geen 1,50 meter lange Camille Verhoeven steekt de grote man uit LA naar de kroon. En niet alleen chapeau voor de karakters, maar ook voor de vaart, dialogen, sfeer en helemaal voor de intrige. Commandant Verhoeven en zijn kleurrijke staf moeten het opnemen tegen een belezen seriemoordenaar. Elk misdrijf komt tot in detail overeen met de plot uit een thriller. Maar welke uit de ellenlange lijst die de politiemensen moeten afwerken? De grote kleine held heeft inmiddels nog andere zorgen: een irritant lastige journalist en zijn hoogzwangere vrouw Irène. Dat het fout afloopt, is vrij snel duidelijk. Niet op de schokkende wijze waarop en daar pakt Lemaitre dan ook de hoofdprijs.

Vreemde

Harlan Coben: De vreemde

Boekerij

€ 19,99, e-book € 12,99

Als geld (en macht) voor het grijpen is, verdwijnen ook de mooie idealen van een stel jonge hackers onder leiding van ‘De vreemde’ als sneeuw voor de zon. Hun onbeholpen pogingen leugenaars, echtbrekers, misleiders en oplichters tot inkeer te brengen door te dreigen hun geheimpjes openbaar te maken, leiden al vrij snel tot moord en doodslag. Weer een schitterend uitgangspunt voor een thriller van topniveau. Laat dat maar aan Coben over. Razend knap hoe hij beschrijft hoe een ogenschijnlijk gewoon gezin naar de afgrond drijft. Adam, de wanhopig strijdende vader, krijgt onze allergrootste sympathie. De ontknoping is adembenemend. Bijkomend verschijnsel: Myron en Win niet gemist.

ARNO RUITENBEEK