Archief per maand:
Archief per jaar:

Paardenparade vooraf in Stedelijk

Een exclusieve voorschouw van de beeldenroute paardenparade is tot en met 25 februari 2016 te zien in Stedelijk Museum Alkmaar. Kunstenaar Hellen van Meene presenteert haar beeld Stairway to Ringo en Mattia Ilić zijn versie van het kunststofpaard met als titel klein geheugen van Alkmaar.

Paardenparade 2015 David Bade. Foto: Lizette Schaap

Paardenparade 2015 David Bade. Foto: Lizette Schaap

Stairway to Ringo van Hellen van Meene (Alkmaar, 1972) laat een heel klein hondje zien dat trots op de rug van het paard zit. Een fragiel ogend laddertje dat tegen het paard aanstaat suggereert dat hij via die weg op het paard geklommen is. Het is een beeld dat veel ruimte over laat voor interpretatie. Je kunt het nemen zoals het is, maar ook op zoek gaan naar verschillende betekenissen.

Van Meene is als internationaal bekende kunstenaar beroemd als  fotograaf van meisjes, maar deze opdracht past goed binnen haar kunstenaarspraktijk. In haar werk is de plaats immers erg belangrijk en sinds 2010 fotografeert zij ook objecten en dieren. Met name honden komen veel in haar recente werk voor.

De jonge getalenteerde Mattia Ilić (Alkmaar, 1988) heeft Alkmaar in al haar facetten verwerkt in zijn werk klein geheugen van Alkmaar. Het paard heeft als roepnaam Adam, naar een van de eerste burgemeesters van de stad. Door het werk niet alleen een titel maar ook een naam te geven, wordt het een persoon en inwoner van de stad zoals ieder ander. De focus van het werk ligt vooral op de minder voor de hand liggende aspecten die bij Alkmaar horen en gemakkelijk over het hoofd gezien worden. Een knop van een brugleuning, een tegelpatroon, de logo’s op paaltjes maar ook beeltenissen van straten en bekende gebouwen uit de stad zijn verwerkt op het beeld.

De paardenparade