Archief per maand:
Archief per jaar:

Moeder drie dode baby’s verlaat PBC

Yasmine M., de moeder van de drie baby’s die dood zijn gevonden, keert overmorgen (27 januari) vanuit het Pieter Baan Centrum terug naar het huis van bewaring. Het proces over kindermoord in Alkmaar is 28 april.

De 31-jarige Alkmaarse  is de afgelopen zes weken geobserveerd in het PBC in Utrecht. Psychiater en psycholoog wilden een antwoord vinden op de vragen over de geestesgesteldheid van de vrouw. Ze weet niet meer welke van de drie meisjes dood is geboren en hoe en waarom ze de andere twee heeft gedood dan wel zonder eten, drinken en verzorging achtergelaten waardoor ze tenslotte stierven.

Of de gedragsdeskundigen geslaagd zijn in hun missie, is vooralsnog onbekend. Eind februari, begin maart leveren zij hun verslag met advies (bijvoorbeeld tbs met dwangverpleging) in bij het openbaar ministerie, de rechtbank en de verdediging. Haar advocaat Gert Kaaij zal op 4 februari, bij de eerstvolgende pro-formazitting dan ook geen onderzoekswensen formuleren: “Dat doe ik pas als ik weet wat er in het PBC-rapport staat.” Op 9 en 10 februari staan nadere verhoren van de verdachte van kindermoord gepland.

Yasmine M. verhuisde in de afgelopen jaren regelmatig en stalde een deel van haar bezittingen tijdelijk bij een vriendin, die aan de Schelde in Heerhugowaard woonde. Zowel in de woning als in de schuur werden in oktober 2015 kort na elkaar twee babylijkjes aangetroffen. De Alkmaarse werd gearresteerd. Zij erkende de moeder te zijn van deze twee en ook van Angel, de dode baby die in december 2014 werd gevonden in park De Rekerhout in Alkmaar-Noord.