Archief per maand:
Archief per jaar:

Eis zeventien maanden tegen ontkennende inbreker

Zeventien maanden cel en zeven maanden rijontzegging moet Jurrit K. (37) krijgen voor negen misdrijven, aldus het openbaar ministerie vanmiddag. Hoewel bij onder een inbraak in Oudorp zijn DNA is gevonden, ontkent de drugsverslaafde dakloze.

Een van de tientallen woninginbraken in Oudorp, de afgelopen waren, is die op 31 december 2014 in de Marestraat. De bewoners missen sieraden, maar vooral aandenkens aan een, op jonge leeftijd overleden broer van de heer des huizes. Daarnaast heeft de inbreker de sleutels van de leasewagen en vervolgens die Ford Fiesta zelf gestolen. In de schuur vindt de politie handschoenen en een jas, waarop het DNA van K. zit. Hij zegt nergens vanaf te weten.

Eenzelfde, volgens de aanklager ongeloofwaardige verklaring legt hij af over de vondst van zijn genetisch materiaal in handschoenen die zijn gevonden na een inbraak in de nacht van 7 op 8 maart 2015 op de Baakmeerdijk in Bergen. Daar zijn twee koffers met bouten verdwenen.  K. snapt er niets van. Bijna lachwekkend is zijn verhaal over de diefstal van een stofzuiger en meetapparatuur uit een bestelwagen op de Omval in Alkmaar, 24 september 2015. ,,Ik kom daar aanfietsen en zie twee mannen die ik vaag ken uit het café, de diefstal plegen. Ze geven mij de spullen, en als de politie komt maken zij dat ze wegkomen en wordt ik gearresteerd met die meetapparaten in mijn jas.”

Fiets

Op 24 mei 2015 probeert hij een schuur van een huis aan de Herenweg in Oudorp open te breken. De politie komt en K. smeert ‘m. Als een politieagente te dichtbij komt, gooit hij een fiets naar haar hoofd. Ze raakt gewond. Twee agenten proberen de zwaar onder invloed verkerende verdachte met pepperspray op de knieën te krijgen, maar voordat het zover is krijgt de een een stomp op zijn neus door het geopende vizier van zijn motorhelm en de ander een klap op de wang. K. ontkent het meeste geweld, maar heeft spijt dat hij zo tekeer is gegaan.

7 januari 2014 ziet een agent een Dodge Van rijden op de Nieuwe Schermerweg in Alkmaar. De eigenaar van de wagen heeft een paar boetes openstaan. De wagen krijgt een stopteken, maar gaat er vandoor. Achter het stuur: K., die nu niet meer weet of hij de auto ‘geleend’ heeft. De drugs krijgen weer de schuld, ook van de levensgevaarlijke trip op hoge snelheid en meermalen door rood verkeerslicht over de provinciale weg, langs Kooimeer en over de Vondelstraat en Willem de Zwijgerlaan. De Dodge komt onzacht tot stilstand tegen een tuinmuur, K. neemt de benen. Dat er geen doden zijn gevallen, is een godswonder.

K. heeft wel de diefstal bekend van een groot beeldscherm bij de Hema aan de Europaboulevard, op 31 december 2012. Idem dat hij is gevlucht in een groen Renault Twingo.  Maar tot verbazing van de Alkmaarse rechtbank en enkele gedupeerden blijft hij volhouden niet gemerkt te hebben dat hij daarbij een Hema-medewerkster van de sokken heeft gereden. De vrouw heeft een gebroken pink en een gebroken kaak opgelopen, maar minstens zo erg is dat ze leeft in grote angst voor represailles.

Tenslotte wordt hij nog betrapt bij het bezit en vervoer van zes wikkels amfetamine en 22 xtc-pillen. In de rechtszaal beweert hij dit leven vol ellende zat te zijn en liever vandaag dan morgen naar een afkickkliniek te gaan. Hij heeft grote plannen om weer aan de slag te gaan als stratenmaker en scheidsrechter in het basketbal. Dat steekt schril af tegen de rapporten van de reclassering, die hem hebben afgeschreven omdat hij nergens aan mee wil doen.

De uitspraak is op 15 februari.