Archief per maand:
Archief per jaar:

80 uur werkstraf voor mishandeling vijftienjarige

Twee jongens van 14 en 16 jaar zijn voor de mishandeling van een 15-jarig meisje op 18 september 2014 op Plein 1945 in IJmuiden veroordeeld tot werkstraffen van 80 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk.

In de proeftijd van twee jaar moeten zij verplicht contact houden met de jeugdreclassering.

De verdachten hebben het meisje zodanig mishandeld dat van geluk mag worden gesproken dat zij daaraan geen zwaar lichamelijk letsel heeft overgehouden. Een van de verdachten heeft het slachtoffer twee keer hard met zijn vuist in het gezicht geslagen waardoor zij op de grond is gevallen met haar hoofd tegen een winkelpui. Terwijl zij op de grond lag, heeft de andere verdachte haar twee keer getrapt, een keer tegen haar heup en een keer ter hoogte van haar hoofd. De rechtbank heeft met de ernst van deze mishandeling rekening gehouden bij het bepalen van de straf.
Geladen
De verdachten en het slachtoffer werden omringd door een grote groep jongeren die kennelijk van te voren al wisten dat er gevochten zou gaan worden. Daardoor is een geladen sfeer ontstaan, die van invloed is geweest op het gedrag van de verdachten en het slachtoffer.
Vanuit deze groep zijn opnames gemaakt die kort daarna op internet zijn geplaatst. In de sociale media is hierop veel gereageerd. Dit heeft grote gevolgen gehad voor zowel het slachtoffer als de verdachten. Het slachtoffer is heel vaak op straat herkend en aangesproken door mensen die de opnames hadden gezien. Daardoor werd zij steeds opnieuw met de mishandeling geconfronteerd. Verdachten hebben vanwege bedreigingen enige tijd moeten onderduiken.
De mishandeling heeft grote gevolgen gehad voor het persoonlijk leven van het slachtoffer. Door dit soort incidenten wordt het gevoel van veiligheid van anderen in de maatschappij bovendien ernstig aangetast. De beide verdachten waren niet eerder voor geweldsdelicten veroordeeld. Hiermee heeft de rechtbank bij de hoogte van de opgelegde straffen ook rekening gehouden.