Archief per maand:
Archief per jaar:

85 monumenten gratis te bezichtigen

85 molens, kerken, hofjes, raadhuizen, woonhuizen in groot Alkmaar zijn zaterdag (10 september) tussen 10 en 17 uur, tijdens open monumentendag, gratis te bezichtigen. De dag heeft als thema iconen & symbolen.

Vier unieke, zeventiende-eeuwse rouwborden worden zaterdag onthuld in de Grote Sint Laurenskerk. Deze iconen van Alkmaarse families zijn in de Franse tijd uit de kerk verwijderd en komen na ruim 200 jaar weer thuis.

Op veel plekken in de gemeente is iets te zien, doen of beleven: muziek, gedichten, exposities en films. De jeugd kan aan de slag met zagen, schaven, ganzenveer en archeologische scherven. In de Grote Kerk is een historische markt voor 3D-films van monumentale interieurs. Gamedia maakte een  tochtje door virtueel Alkmaar van 1573.

Het voormalige raadhuis in Grootschermer

Het voormalige raadhuis in Grootschermer

De doopsgezinde vermaning in Noordeinde, de dorpskerk in Markenbinnen en het raadhuis in Grootschermer doen mee. In De Rijp twee woningen op Oosteinde 5 en Looijerspad 3 en voormalig gemaal Eilandspolder. Op Oostdijkje 14 is een stoommachine in werking. Tussen Graft en De Rijp kunnen bezoekers gratis met de boot op en neer, in De Rijp vaart een boot van en naar de monumenten.

Bezoekers voor de synagoge in de Hofstraat kunnen terecht op zondag 11 september van 10 tot 17 uur. Het gebouw herbergt vele verhalen over het wel en wee van het jodendom in de regio. Om 14.00 uur wandelen gidsen van de Historische Vereniging Alkmaar vanaf het Canadaplein langs iconen & symbolen in de binnenstad.

Een online plattegrond is raadpleegbaar via alkmaaropdekaart.nl (ook voor smartphone) met achtergrondinformatie en historisch beeldmateriaal.