Archief per maand:
Archief per jaar:

Aan het werk na filmen plassende meisjes

door arno ruitenbeek


alkmaar – De Alkmaarse rechtbank heeft een 52-jarige inwoner van de Schermer veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een werkstraf van 180 uur. Hij filmde stiekem vier meisjes als ze bij hem thuis naar de wc gingen. Dit speelde zich af in de jaren 2006 tot het begin van 2009.
‘Een vieze vent’. Zo gaat de man sinds twee jaar door het leven. Volgens justitie heeft hij met een verborgen camera zeven plassende meisjes gefilmd al vanaf 2001. De op de zitting aanwezige slachtoffers en hun ouders hoorden hoe de verdachte slechts een deel van zijn scrabreuze handelwijze toegaf. De rechters gingen daarin mee. Er is, aldus het vonnis, onvoldoende bewijs voor het filmen van deze vier meisjes en de drie anderen vóór 2006..
Ruim twee jaar geleden ontdekte de schoonmaakster in de wc in verdachte huis de camera, verstopt in een door hemzelf gemaakt kastje. Enkele gedupeerden menen zich te herinneren dat dit kastje er tien jaar geleden is opgehangen. De Schermernaar hield tegenover de rechters vol dat hij pas in 2006 is gaan filmen, omdat hij toen een harddiskrecorder had aangeschaft. Daarmee nam hij de beelden op. Als hij alleen was, draaide hij de filmpjes af en bevredigde zichzelf. Van een van de meisjes nam hij een foto. ,,Ik vond het spannend”, was zijn simpele verklaring. Na de ontdekking kreeg de dader bezoek van de boze ouders, die hem dwongen de beelden te wissen.
Zijn woning was een soort hangplek voor de kinderen. Ze mochten alles bij die toffe peer doen, wat hen thuis verboden was: computeren, roken en drinken.
De rechtbank vindt dat de opnamen met een verborgen camera van de naakte billen en/of de schaamstreek van vrouwen, met een seksueel doel, beschouwd moet worden als een ontuchtige handeling. Er is sprake geweest van dwang hoewel de vrouwen zich daarvan niet bewust waren. Juist doordat zij hiervan niet op de hoogte waren hebben zij tegen hun wil moeten dulden dat zij in hun afzondering gefilmd werden. De man komt onder toezicht van de reclassering en moet de psychologische behandeling afmaken die hij al lange tijd volgt.
De onbetaalde arbeid is gelijk aan de eis van de officier van justitie. Die had echter een half jaar cel als stok achter de deur gevorderd. Omdat de feiten al flink oud waren, is noch in de eis noch in het vonnis onvoorwaardelijk zitten opgenomen.