Archief per maand:
Archief per jaar:

Aangrijpend verhaal vrouw onschuldig veroordeelde

©www.petronellanitta.com

©www.petronellanitta.com

Anja du-Bois (met Marlou Roossink): Nooit meer hetzelfde

De Fontein

17,50 euro

Over de Puttense moordzaak is veel geschreven en nog veel meer, dankzij Peter R. de Vries, uitgezonden op tv. De enorme gerechtelijke dwaling stond natuurlijk centraal, en de beide onterecht veroordeelde zwagers Herman du-Bois en Wilco Viets. Hermans vrouw Anja doet nu háár verhaal: in de zeven jaar dat haar man vastzat moest zij het jonge gezin van de totale ondergang redden.

In 1994 wordt stewardess Christel Ambrosius verkracht en vermoord in het huisje van haar oma in het bos bij Putten. Al snel worden Du-Bois en Viets opgepakt. Zij vallen in handen van een aantal cyclopen van rechercheurs, die met veel geestelijke en ook fysieke druk Du-Bois tot een bekentenis dwingen.

Justitie bouwt op basis van de beroerde onderzoeken een bizarre aanklacht op, dat het motto volgt: we hebben verdachten en daar hebben we bewijzen bij gezocht. Dat het DNA uit het bij Christel gevonden sperma van geen van beiden is en zij onschuldig zijn, wordt met een lulverhaal terzijde geschoven. Zowel de rechtbank als het hof veroordeelt hen voor verkrachting en doodslag, uiteindelijk tot tien jaar cel.

Hel

Vanaf het moment dat haar echtgenoot in de cel belandt, maakt Anja haar intrede in de hel. In het Veluwse dorp zijn maar weinigen die geloven dat Du-Bois en Viets het niet hebben gedaan. Ze heeft de zorg over twee kleine kinderen, krijgt steeds grotere financiële problemen. Na de herziening en de vrijspraak van Herman en Wilco zijn de problemen in huize Du-Bois bepaald niet verdwenen. Om met de titel te spreken, het wordt nooit meer hetzelfde. Jarenlange hechtenis hebben van Herman een compleet anders mens gemaakt, bijvoorbeeld.

Een ontroerend en aangrijpend boek, over een gewone vrouw die tegen haar zin een bekende persoonlijkheid wordt.  Ik hoop dat ze in een tweede of derde druk wel ingaat op de beschuldigingen uit september 2015 tegen Herman, dat hij betrokken zou zijn bij een xtc-bende. Een vage kwestie. Omdat de schadevergoeding van 900.000 euro op was (een lening van de bank moest bijvoorbeeld worden terugbetaald en Herman was twaalf jaar werkeloos) zou hij op verzoek van anderen materialen hebben vervoerd. Hij wist niet wat hij transporteerde. Het zal toch geen wraakactie van de koddebeiers en de firma list en bedrog zijn? En wat gebeurt er nu weer met dat kapot gebeukte gezin?

ARNO RUITENBEEK