Archief per maand:
Archief per jaar:

Aanklager: ‘Hasjwinst witgewassen via voetbalclub CF Chabab’

Drie jaar cel geëist tegen Hoofddorpse bendeleider

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem- Mohamed el Y. (51) uit Hoofddorp moet drie jaar cel krijgen, vindt het openbaar ministerie. ,,Hij is leider van een criminele organisatie die grootschalig hasj importeert en afzet in Nederland.”
Officier van justitie Koos Plooij kondigde gisteren aan dat hij op korte termijn El Y.’s zwarte winst zal afpakken. De Hoofddorper en zijn drie medeverdachten uit Amsterdam zouden vorig jaar een paar miljoen euro hebben verdiend met hun drugshandel.
MisPlooij achtte bewezen dat El Y. cs in 2011 twee keer ruim 1700 kilo hasjiesj hebben gesmokkeld via Spanje en België. De nationale recherche die al een oogje had op El Y. heeft de eerste partij in april gevonden in de woningen van twee medeverdachten, vader en zoon Z. Bij de tweede zending in juni ging het grotendeels mis.

De rechercheurs meenden te weten dat de ‘meters’, zoals de bendeleden 100 kilo aanduidden, zouden worden afgeleverd bij de centrale markthallen in Amsterdam. De plannen van de hasjhandelaren veranderden echter van opslagruimte, mede omdat ze in de gaten kregen dat de politie hen in de peiling hield. Ze lieten hun gsm’s verdwijnen en hielden zich een kleine week gedeisd. Uiteindelijk slaagden agenten er in een klant te betrappen met 233 kilo in zijn auto.
AfgedektVolgens Plooij was El Y. een bestuurder op de achtergrond, die zijn onderwereldactiviteiten professioneel afdekte met bovenwereldondernemingen. Behalve de inmiddels gesloten coffeeshop Route 66 in de hoofdstad, bezat hij Walima Catering. Die BV deed weinig en diende als witwasser, bijvoorbeeld door sponsoring van de C.F. Chabab Amsterdam-Marokko. El Y.’s ‘hasjzakenpartner’ Charlie M. was voorzitter van die voetbalclub, aldus de aanklager.

De verdachte zelf, noch zijn advocaat liet zich gisteren zien in de Haarlemse rechtszaal. Donderdag wilde raadsman Van Kleef de drie rechters wraken, omdat ze hem getuigen weigerden. De wrakingskamer zei echter dat er geen sprake was van ‘de schijn van partijdigheid’ bij de rechtbank.  Opnieuw gezeten tegenover hetzelfde trio, speelde zich een strak geregisseerd toneelstukje af dat de strafpleiter vaker opvoerde.
El Y. werd boos, zei dat hij verder afzag van bijwoning van het proces en liet zich vervoeren naar het huis van bewaring. Van Kleef kondigde aan niet te pleiten en de uitspraak op 22 juni af te wachten, om direct in hoger beroep te gaan. Hij gaat er vanuit dat het hof de getuigen wel zal toelaten.