Archief per maand:
Archief per jaar:

Aantal graafschades opnieuw gedaald

Het aantal graafschades in Nederland is in 2015 opnieuw gedaald. De kans dat tijdens het graven een kabel of leiding wordt geraakt wordt hierdoor wederom kleiner.

Dit meldt Netbeheer Nederland. In 2015 werd bij 32.858 graafwerkzaamheden een kabel of leiding geraakt. Dit is ongeveer vier  procent lager ten opzicht van het jaar daarvoor. De gemiddelde herstelkosten zijn licht gestegen naar 796 euro per schade. Kabels voor communicatieverkeer zoals telefoon, internet en televisie worden het vaakst geraakt.

Agentschap Telecom vindt de doelstelling van het kabel- en leidingoverleg om in 2018 maximaal 25.000 graafschades te hebben zeker haalbaar. “Maar dat zal niet vanzelf gaan. Om deze doelstelling te halen moeten alle partijen uit de keten de komende jaren kansen benutten en de samenwerking onderling intensiveren. Het gaat daarbij niet alleen om of je als opdrachtgever, netbeheerder of grondroerder aan de wet houdt. Het gaat er ook om dat je datgene doet wat nodig is om een graafschade te voorkomen.”

Graafschades grafiek