Archief per maand:
Archief per jaar:

Acht jaar voor doden echtgenote

De rechtbank heeft de 46-jarige Dan van E. veroordeeld tot acht jaar cel. De rechtbank acht de Zweed schuldig aan doodslag op zijn vrouw Caroline in de nacht van 25 mei 2016 op zeiljacht Happy Six in Hoorn. 

De rechtbank gaat er, mede op grond van het NFI-rapport vanuit dat Van E. zijn echtgenote heeft gewurgd. Van E. heeft niet verteld hoe hij tot deze daad is gekomen. Hoewel dus de toedracht voor dit drama niet duidelijk is geworden, wijzen getuigenverklaringen en briefjes die in de kajuit van het zeiljacht zijn aangetroffen, er op dat Van E. en Caroline flinke relatieproblemen hadden en zij hem buiten de deur wilde zetten.

Gezien Van E.’s paranoïde schizofrenie is hij verminderd toerekeningsvatbaar. Daarnaast is er sprake van drugsgebruik of zelfs verslavingsproblematiek. De deskundigen hebben de kans op herhaling niet goed in kunnen schatten, omdat niemand de ware toedracht kent. Een behandeladvies is dan ook uitgesloten. Van E. is first offender. Dit alles maakt dat er te weinig aanknopingspunten  zijn om een tbs-maatregel op te leggen.

Het OM had tien jaar geëist. Van E. moet aan de moeder van het slachtoffer ruim 14.000 euro aan schadevergoeding betalen.