Archief per maand:
Archief per jaar:

Achterdam voor jaartje verlost van mensenhandelaar

Prostituee trekt belastende verklaringen tegen Ferenc B. in

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Ferenc B., een van de verdachte mensenhandelaren die bij operatie Telraam op de Achterdam in Alkmaar is opgepakt, is veroordeeld tot vijftien maanden cel. Dat is de helft van de 30 maanden die is geëist.

De inmiddels 42-jarige Hongaar heeft tijdens de zitting eind juni ontkend dat hij tussen 1 december 2012 en zijn arrestatie op de dag van de inval op de Achterdam – operatie Telraam genoemd, dus –  15 maart zijn vriendin Erica B. (22) heeft uitgebuit. Volgens de dagvaarding  zou hij haar talloze keren geslagen hebben, ernstig bedreigd en constant onder druk hebben gezet. Ze moet zijn bijnaam Oszi op haar onderbuik laten tatoeëren, om te laten zien dat ze ‘van hem’ is.

Onmenselijk

Het verhaal over de onmenselijke mensenhandelaar is afkomstig van diezelfde Erica. Op 12 december 2012 rond 14.30 uur is ze aan het werk op de Achterdam als twee politieagenten hun controlerondje doen. Ze tikt op het raam, wenkt de dienders binnen en vertelt dat haar vriend, met wie ze samenwoont op de nabijgelegen Ramen, haar vanuit hun twee domicilie in Boedapest steeds belt. Hij eist dat ze geld overmaakt: ,,Maar dat kan ik niet, ik heb te weinig klanten gehad en daardoor geen geld.” Ferenc B. (de politie kent op dat moment zijn naam niet) heeft daarop gedreigd op 15 december naar Alkmaar terug te komen en haar dan te vermoorden. Erica: ,,Dát doet-ie niet, maar hij zal me wel weer in elkaar slaan, zoals zo vaak. Ik wil van dit werk en van die man af.”

De agenten horen haar aan, nodigen haar uit op het bureau om haar verhaal nogmaals te doen zodat het kan worden opgetekend en vertrekken. Op 31 januari meldt ze zich inderdaad op het Mallegatsplein en vertelt haar lijdensweg opnieuw en uitgebreider. Over de vele slaag, de beangstigende controle op alles wat ze doen, het feit dat ze haar verdiensten – 3500 euro per maand gemiddeld – geheel aan Ferenc B. moet afdragen. Geschat wordt dat hij haar in de afgelopen jaren 150.000 euro heeft afgetroggeld.

Ze wordt na het verhoor naar een opvanghuis in Amsterdam gebracht. Daar blijft ze maar een paar uur. In de tussentijd heeft B. haar mobieltje, dat niet aanstaat, platgebeld. Als een dief in de nacht sluipt ze weg, om zich weer bij haar ’beschermer’ te bellen. Volgens Erica hebben ze met zijn beidjes gezellig een week of twee vakantie gevierd in Boedapest.

Belletje

Op 16 februari om 7.15 uur, zo heeft de politie uitgevonden, is Erica terug in Nederland. Althans, haar gsm straalt een mast aan in de buurt van Nijmegen. Ze heeft telefonisch contact met B. Enkele uren later begint ze met haar werk achter het raam in de Geleenstraat in Den Haag. De politie in de hofstad speldt ze op de mouw dat het uit is met B.

Erica moet tijdens de rechtszaak tegen haar partner getuigen. Al haar belastende verklaringen over B. trekt ze in. ,,In elke relatie komt ruzie voor. Ik was onder invloed van drugs, ik wist niet wat ik zie. Ik heb een heleboel dingen door elkaar gegooid.  Ik houd van Ferenc, hij heeft me niet gedwongen in de prostitutie te gaan.” Dat collega’s van de Achterdam haar eerdere beschuldigingen over bedreigingen en mishandelingen bevestigen, kan of wil ze niet begrijpen.

Officier van justitie Erik Visser ziet in de op fluistertoon uitgesproken terugtrekkingen van Erica het bewijs dat ze doodsbang is voor B. en represailles van de mensenhandelaren. Want dat B. zo’n meedogenloze uitbuiter is, bewijst volgens Visser wel het feit dat hij in juli 2011 Anniko P. de Achterdam heeft opgejaagd. Anniko is de vriendin van B.’s broer en logeert eerst bij B. in Boedapest om in juli onderdak te krijgen op het Ramen. Anniko moet van B. hem een paar honderd euro’s geven, ‘omdat ze via Erica werk heeft gevonden’. P. heeft naar aanleiding van de operatie Telraam besloten haar ervaringen met de politie te delen.

De aanklager eist 2,5 jaar cel. Veertien dagen later zegt de rechtbank: de helft, oftewel vijftien maanden.

NB: DIT VERHAAL STAAT OOK IN MIJN BINNENKORT TE VERSCHIJNEN BOEK ‘DE ACHTERDAM, HOE EEN ALKMAARSE STRAATJE HET STRIJDTONEEL WERD VAN POLITICI EN JURISTEN’