Archief per maand:
Archief per jaar:

Achttien jaar geëist voor doodslag Van der Valk

Bewijs voor liquidatie-opdracht ontbreekt
Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Valdir dos S. (28) is volgens het openbaar ministerie schuldig aan doodslag in hotel Van der Valk langs rijksweg 4. Daarvoor en voor een gewapende woningoverval in Rotterdam hoorde de Assendelver achttien jaar cel eisen.
Achter gesloten deuren werden gisteren beveiligingsbeelden getoond van 20 februari 2011 rond half negen ’s ochtends. Het moment waarop Dos S. volgens sommige getuigen gericht schoot in de drukke lobby van de Van der Valk bij Hoofddorp. Een onschuldige Amsterdamse van 25 jaar werd in de kogelregen dodelijk in de rug getroffen.
Na de vertoning was de rechtszitting openbaar. Het OM meende dat de ‘uiterst gewelddadige’ verdachte onder invloed van veel alcohol heeft gehandeld. ,,Hij nam het risico om wie dan ook te raken.” Dos S, zijn maat en twee vriendinnen waren in een VW Passat hadden een nachtje flink de bloemetjes buiten gezet. Dos S.’ vriend en een van de meiden stapten uit bij het hotel, om meer drank te kopen. De vriend botste op een stel. Met de mannelijke helft had hij een langlopend conflict over geld. De mannen vochten,
Liquidatie
Dos S. bemoeide zich er mee. De zwak begaafde crimineel trok zijn pistool en vuurde minstens tien schoten af, waarvan ‘drie om te doden’, zei de aanklager. Dos S. gaf toe dat hij de opponent uit een van zijn vele verblijven in de gevangenis kende. Enige dagen eerder zou hij in een Turks café in Zaandam van zijn vriend de opdracht hebben gekregen de man te liquideren. Dos S. noemde dit grote onzin. Het OM liet dan ook de oorspronkelijke aanklacht ‘moord’ vallen.
De verdediging hield het op een tragisch ongeluk. Dos S.: ,,Het tweede meisje en ik wachtten achterin de Passat. Zij zag de vechtpartij. Ik liep erheen, wilde weten wat er loos was.” De schoten ‘naar de grond’ en de, naar later bleek fatale ‘op de gesloten draaideur’ zouden respectievelijk zijn bedoeld als waarschuwing aan de vechtenden om te stoppen en om te kunnen vluchten. Het latere slachtoffer zou zijn weggedoken achter een pilaar en mogelijk die laatste, afgeketste kogel hebben opgevangen. De schutter trapte het glas tenslotte uit de deur. Met de auto verdween het viertal. Dos S. nam de wijk naar Suriname, dat hem in juni 2011 uitleverde aan Nederland.
De avond voor de schietpartij, 19 februari, had de jaloerse Assendelver ruzie met zijn ex-vriendin terwijl zij auto reed. Hij sloeg de bestuurster een bloedneus, trok zijn pistool en schoot door de voorruit. Het was het wapen dat in het hotel is gebruikt.
Rotterdam
,,Ik ben daar niet geweest”, bestreed Dos S. betrokkenheid bij een brute overval op een Rotterdammer, thuis met zijn dochter (11) en een vrIendje, op 9 augustus 2010. Twee gewapende mannen drongen rond 22 uur de woning in de Maasstad binnen: ,,Je weet waar we voor komen. Je hebt hier twee ton.” Het bedreigde slachtoffer ontkende, waarna het duo het huis doorzocht. De buit was een fractie van waarvoor ze waren gekomen. Een van de daders had net als Dos S. een tatoeage van een traan onder zijn oog. Twee bekenden van hem uit Zaandam worden genoemd als overvaller twee en uitkijk.
De uitspraak is op 9 oktober.