Archief per maand:
Archief per jaar:

Ada S. moet psychologisch onderzoek dulden

Oud-Enkhuizense Ada S. (53) moet nieuw psychologisch onderzoek dulden. Het Amsterdamse gerechtshof vindt dat er te veel tijd is verstreken sinds gedragsdeskundigen hebben gerapporteerd over de, van twee gifmoorden beschuldigde vrouw.

Verpleegkundige S. kreeg 20 jaar cel voor vergiftiging van haar tweede echtgenoot Tjipke van der Ploeg uit Franeker, in 2012. Kort voor zijn dood sloot ze een levensverzekering af voor 250.000 euro, met een valse handtekening. Een jaar later heeft ze brand hebben gesticht in de Brabantse woning van haar nieuwe vriend.

In 2004 heeft ze in Enkhuizen geen medische hulp ingeschakeld voor haar doodzieke, eerste man Ruud Konijn. Hij redde het niet. Het openbaar ministerie vermoedt dat Konijn net als Van der Ploeg is vermoord, kon dat in eerste aanleg niet hard maken en probeert het daarom in hoger beroep weer. Streven van het OM daarbij is dat het hof S. naast gevangenisstraf tbs met dwangverpleging oplegt. Het persoonlijkheidsverslag over de verdachte, opgemaakt in het Pieter Baan Centrum, is echter al meer dan een jaar oud en daarom vroeg de OM om aanvullende rapportage.

Ambulant

Tijdens de regiezitting vorige week weigerde S. te praten met een psycholoog en psychiater. Het hof pikte dat niet en gelastte nieuw onderzoek, zij het ambulant. De oud-Enkhuizense hoeft dus niet te worden opgenomen, en daarmee wordt tegemoet gekomen aan haar belangrijkste bezwaar. Ze zegt niet gewend te zijn aan het gevangenisleven.

Morfine. Foto: commons.wikimedia.org

Morfine. Foto: commons.wikimedia.org

De vrouw stapte eveneens naar het hof. Ze zegt, op de verzekeringsoplichting na, onschuldig te zijn. De verdediging deed 31 augustus het verzoek om een patholoog te benoemen, die zich zal buigen over de vraag of Van der Ploeg inderdaad is gestorven aan vergiftiging met morfine, slaapmiddelen en codeïne. In haar werk kon ze daar vrij gemakkelijk aan komen. “Niet is uitgesloten dat er alternatieve doodsoorzaken zijn. Dat willen we graag onderzocht hebben”, aldus advocate M. de Vilder-van Overmeire. Het hof stemde in met dit verzoek en met de oproeping van ruim 20 getuigen – onder wie leden van de families van de overledenen. De Vilder was tevreden met de uitkomst.

Het hof deelde verder mee dat voor het proces drie dagen zijn ingeruimd. Onbekend is wanneer de zittingen plaatshebben, maar zeker niet eerder dan begin 2016.