Archief per maand:
Archief per jaar:

Advocaat Hoofddorper wil ‘partijdige’ rechters wraken

Hasjboekhouding dode drugsbaron legt bommetje onder proces

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – De hasjboekhouding van een dode drugsbaron heeft een bommetje gelegd onder het proces tegen Hoofddorper Mohamed el Y. Zijn advocaat verwijt de rechters dat ze partijdig lijken en wil ze wraken.
De 51-jarige el Y. is volgens het openbaar ministerie de leider van een internationaal opererende drugsbende. De Hoofddorper, bekend als uitbater van coffeeshop Route 66 in de Warmoesstraat in Amsterdam, zou ruim een jaar geleden twee partijen van elk ruim 1700 kilo Marokkaanse hasj hebben geïmporteerd. De miljoenen euro’s die hij en zijn medeverdachten verdienden, zouden zijn witgewassen, onder meer via een Rotterdamse handel in mobieltjes.
PolitiekEl Y. zegt onschuldig te zijn. Hij zou het slachtoffer van zijn een politiek spelletje om de coffeeshops in het Wallengebied uit te roeien. Zijn vorige advocaat kon tijdens diverse pro-formazittingen de rechters daar niet van overtuigen, zodat zijn cliënt inmiddels ruim tien maanden in voorarrest zit. El Y.’s nieuwe raadsman Leon van Kleef heeft gekozen voor aanval als beste verdediging.

Van Kleef dokterde uit dat de nationale recherche losse aantekeningen in de hasjboekhouding van Charles Z. bijeen heeft geveegd: ,,In de administratie, die in 2006 in het huis van Z. bij Barneveld is gevonden,staan getallen die wijzen op het transport van en de handel in 4000 kilo. Daar staan namen bij. Behalve die van Z. ook onder meer die van ene Jim en van een Ibi.” De rechercheurs hebben bij hun vermoedens dat Jim en Ibi een en dezelfde, Marokkaanse hasjboer is, een passende verdachte gezocht. Dat werd El Y., die de politici toch al een doorn in het oog was.
DoorzagenCharles Z. overleed begin vorig jaar in zijn cel. Kan dus niet vertellen of het rechercheteam op het juiste spoor zit. Daarom wilde Van Kleef de rechercheurs horen. Het OM wilde slechts het verhoor van hun chef toestaan. Van Kleef zaagde deze onderzoeksleider gisteren flink door en kwam daardoor frontaal in botsing met de rechters.

Zij ‘beletten’ in de ogen van strafpleiter nog meer vragen aan de recherchebaas. En weigerden vervolgens alsnog de rechercheurs in het getuigenbankje toe te laten. Na overleg met El Y. besloot Van Kleef de rechters te wraken: ,,Door zo te handelen hebt u de schijn van partijdigheid gewekt.” Waarna de rechtbank afging door de zijdeur.
Kost het normaliter al tijd en moeite om een wrakingskamer bijeen te krijgen, gisteren was het extra lastig drie nieuwe rechters op te trommelen die zich over het wrakingsvoorstel buigen. Want het gerechtsgebouw was nagenoeg uitgestorven door een uitje van de medewerkers. Ook waren rechters op cursus. Aan het begin van de avond was het toch gelukt. De affaire krijgt vermoedelijk nog vandaag een vervolg. Of de zitting gaat verder, of er komt een nieuw trio rechters. Wat uitstel van maanden kan betekenen.
Dit artikel van mijn hand stond vanochtend in het Haarlems Dagblad.