Archief per maand:
Archief per jaar:

Advocaat om dranklucht ‘ontslagen’ bij aanvang proces

Fraudeverdachte heeft slecht gevoel bij raadsman

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Een van belastingfraude verdachte Haarlemmer heeft bij aanvang van zijn proces, gisteren, zijn advocaat de laan uitgestuurd. Reden: de raadsman stonk verschrikkelijk naar drank, aldus Nanco R. (52).
Direct nadat R. en zijn advocaat de rechtszaal zijn binnengekomen, vraagt R. het woord. ,,Ik kwam hier aan, gaf hem een hand en rook alcohol. Ik heb het aanvankelijk genegeerd, maar het zat me niet lekker. Ik rook nog een keer en wist het toen zeker: alcohol.” R. wil niet verder met een raadsman die voor de zitting heeft gedronken, vertelt hij de rechtbank: ,,En ik had al geen goed gevoel bij hem. Hij was moeilijk te pakken te krijgen en heeft zich slecht voorbereid.”
De verdachte wil echter wel een andere advocaat en vraagt daarom om uitstel van de behandeling. ,,Daarover zullen we later een beslissing
nemen. Eerst geven we meneer de tijd om zijn spullen te pakken en de zaal te verlaten”, reageert de voorzittend rechter. De raadsman verdwijnt snel, maar niet nadat hij zwakjes heeft geprotesteerd:,,Ik heb vandaag geen druppel gedronken.” Hij wenst de rechters, de griffier en de aanklager nog een prettige dag toe.
De rechtbank trekt zich even terug en wijst het verzoek tot aanhouding voor onbepaalde tijd toe. De officier van justitie dringt er bij R. op aan snel op zoek te gaan naar een vervanger: ,,Want al bekent u, het gaat om een ernstige zaak waarbij u juridische bijstand nodig heeft.” R. zou met zijn bedrijven NRS Office Line uit Heemstede en Phimo Beheer in Haarlem van 2005 tot en met 2010 op grove wijze de btw-regels hebben ontdoken. Hij werkte met vervalste werkgeversverklaringen en loonstroken, aldus de dagvaarding. Zijn zwarte winst, een bedrag van 408.000 euro is genoemd, waste hij wit door onder meer de aankoop van een woning in Heemstede.