Archief per maand:
Archief per jaar:

Advocate: ‘Oneerlijk proces’

Bij hof elf maanden geëist voor poging doodslag

door arno ruitenbeek
amsterdam – Charles R. (36) moet in hoger beroep elf maanden cel krijgen voor poging tot doodslag in Zandvoort, aldus de advocaat-generaal (AG) bij het Amsterdamse hof. Advocate M. Coenraad betichtte gisteren justitie van ondeugdelijk onderzoek en de Haarlemse rechtbank van een oneerlijk proces.
Met als logische conclusie dat nu alsnog vrijspraak moet volgen.
Op 12 mei 2008 had, op het moment dat de Zandvoortse kroegen hun laatste gasten uitbraakten, voor disco Chin-Chin een vechtpartij plaats. De Britse pijpfitter R. en landgenoot Gary T. kregen het aan de stok met een Marokkaanse Nederlander, mogelijk om seksistische opmerkingen over de vriendin van de laatste. Hij zou T. in  het gezicht hebben gestompt. Omstanders zeggen dat Gary T. zijn tegenstander in het gezicht heeft geslagen met een baksteen. Over en weer is geslagen en geschopt. Het slachtoffer liep een jukbeenbreuk op, maar weet niet meer wie dat heeft gedaan of hoe dat is gebeurd. 
De vriendin van het slachtoffer heeft de bebloede baksteen zien liggen, maar zegt dat ze de mishandeling van haar vriend niet heeft gezien. Echter, het hele baksteen-verhaal is in de visie van de verdediging, uit het dossier verwijderd. T., eerder veroordeeld voor geweldsmisdaden, is vrijgelaten. ,,Justitie had geen zin in een aangifte van T. tegen het slachtoffer voor de beuk op zijn neus”, vermoedde Coenraad. Op grond van louter ‘sterk wisselende en leugenachtige’ verklaringen van twee getuigen – kennissen van het slachtoffer en haar vriendin, zegt de raadsvrouw – is in Haarlem R. tot een jaar cel veroordeeld voor een trap in het gezicht van het slachtoffer. Coenraad: ,,Terwijl op de foto’s de afdruk van de baksteen in het gezicht van het slachtoffer staat.” Ze ging in beroep om het onrecht dat haar cliënt is aangedaan – een jaar van zijn leven afgepakt – recht te zetten: ,,En als dit hof hem niet vrijspreekt, of justitie niet dwingt om na drie jaar eindelijk eens onderzoek te doen naar het bloed op die baksteen, dan ga ik door tot het Europese hof.” De AG haalde vanwege het enorme tijdsverloop een maand af van de Haarlemse straf. De uitspraak is op dinsdag 3 mei.