Archief per maand:
Archief per jaar:

Afhaalstation AH blijft open

Beroep tegen bouwvergunning wel gegrond, maar dat schiet niet op

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Het afhaalstation van Albert Heijn in Heemstede blijft open. De rechter heeft het beroep tegen de bouwvergunning wel gegrond verklaard, maar daar schiet de bezwaarmaker weinig mee op.

Het bezwaar tegen het, op 31 oktober geopende afhaalpunt op de Cruquiusweg is afkomstig van Dreef Beheer. Dat is de eigenaar van een pand aan de Binnenweg in Heemstede, waarin een DekaMarkt is gevestigd. Volgens Dreef is het pick-up point (PUP) illegaal, omdat het gaat om een soort supermarkt  waar de klant zijn via internet bestelde boodschappen afhaalt en betaalt. Oftewel: detailhandel. Niet toegestaan op een bedrijventerrein, dus de gemeente had geen omgevings- of bouwvergunning mogen afgeven.

Dat was voor Dreef Beheer de voornaamste reden om vorige week naar de bestuursrechter te stappen. Tweede reden was dat de gemeente weigerde inhoudelijk te oordelen over het bezwaarschrift tegen de vergunningverlening. Want Dreef was veel te laat met de indiening ervan, zei de gemeente.  De vergunning werd op 20 juli afgegeven en de bezwaartermijn is zes weken.

Gelijk

Tijdens de zitting legde de advocaat Dreef uit dat uit geen enkele officiële publicatie te halen viel dat het om een afhaalstation, laat staan eentje van AH ging. Pas na lezing van het Haarlems Dagblad van 14 september gingen bij Dreef de alarmbellen rinkelen. De rechter heeft Dreef op dit punt gelijk gegeven. Het ontijdige bezwaar is de indiener niet te verwijten. De gemeente moet zich daar dus nog wel over buigen. Omdat  zij ook de verliezer is in deze, moet zij de kosten vergoeden die Dreef maakte in deze juridische procedure.

Dreef behaalt echter een pyrrusoverwinning.  Het PUP is in de ogen van de gemeente vergelijkbaar  met bijvoorbeeld een autoshowroom met werkplaats. En zulke bedrijven horen bij uitstek op een bedrijventerrein. De rechter gaat daar niet alleen in mee, maar concludeert: ,,Het bezwaar van Dreef heeft naar verwachting geen kans van slagen.’’ De vergunning wordt dan ook niet ingetrokken en de klanten mogen gewoon hun boodschappen afhalen aan de Cruquiusweg.