Archief per maand:
Archief per jaar:

Afpersing DSB binnenkort voor rechters

Door Arno Ruitenbeek

Alkmaar – De drie vermeende afpersers van de DSB Bank staan binnenkort voor de rechters in Alkmaar. Het ging om een bedrag van 250.000 euro.

DSB zou geen cent, laat staan de gevraagde 250.000 euro, hebben betaald aan zijn afpersers. Dat DSB-directeur Hans van Goor de vrouw ontmoette, die hem geheime bestanden van DSB wilde verkopen, was louter bedoeld om uit te vinden wie achter dit misdrijf zat.

Zegt Gerard Wuite, directeur van het gelijknamige recherche- en incassobureau uit Zwaag. De ex-politieman was van begin tot eind betrokken bij de poging tot oplichting van de Wognumse bank in maart 2008. Wuite is benieuwd wat de drie verdachten, Ans M. (43) uit Nieuwerkerk aan den IJssel, Roger E. (42) uit Den Haag en Henk T. (36) uit Zuidermeer ter hunner verdediging aanvoeren.

Wuites firma deed onderzoeken en invorderingen voor DSB, toen een kleine twee jaar geleden Van Goor een telefoontje kreeg van een (naar later bleek verzonnen) advocaat De Jong. Diens cliënt Els zou via haar ex-werkgever Nationaal Hyptheekburo in Hoorn aan vertrouwelijke klant- en relatiegegevens van DSB zijn gekomen. ,,Els had al een koper voor die, in de financiële wereld zeer belangrijke bestanden. De Jong had Els ervan kunnen overtuigen dat ze ze moest aanbieden aan Van Goor, tegen 2,5 ton”, aldus Wuite. ,,Mede omdat niet uit te sluiten was dat oud- of huidige werknemers van DSB hun baas een poot wilden uittrekken, hebben we het spel meegespeeld.”

,,We observeerden het Wassenaarse café waar met Van Goor was afgesproken, en wat ik had voorspeld gebeurde: om 23.55 uur hoorde Van Goor via de telefoon dat hij naar een etablissement vijf kilometer verderop moest.” Daar kwam de met een pruik vermomde Ans/Els met een cd met gegevens die Van Goor op zijn laptop afspeelde. ,,Na een uur vertrok ze. Ze werd opgewacht door een auto waarin E. zat. We hebben ze gevolgd, het kenteken genoteerd en nooit meer iets gehoord.”

Wuite rondde samen met Fiod/ECD de kwestie af. M. en E. zaten enige tijd in voorarrest. Eenmaal vrij, probeerde E. aan vervolging te ontkomen door open kaart te spelen tegen Van Goor en Wuite. ,,Zo leidde het spoor naar T., die net als E bij Nationaal Hypotheekburo had gewerkt en de gegevens heeft verdonkeremaand.”

Zijn inschatting van de oplichters: ,,Amateurs die probeerden snel geld te maken en na de afspraak in Wassenaar in de gaten hadden dat ze hadden gegokt en verloren.”