Archief per maand:
Archief per jaar:

Agenten niet vervolgd voor dodelijke schoten

Drie Noord-Hollandse agenten worden niet vervolgd voor dodelijke schoten op een 41-jarige man, die al schreeuwend op hen afkwam rennen met een gevaarlijk uitziend wapen. Het bleek een metalen stofzuigerbuis te zijn.
De man is ter plekke overleden. Het incident had plaats op 1 september 2017 rond 4.30 uur in Purmerend. De Rijksrecherche heeft, een onderzoek ingesteld naar het vuurwapengebruik door de dienders. Op basis van dit onderzoek heeft het openbaar ministerie geconcludeerd dat sprake is geweest van noodweer. De schoten waren gerechtvaardigd.
De drie waren met een vierde collega afgekomen op een nachtelijke melding dat een man met een voorwerp een autoruit had vernield. De eerste politieagent werd tijdens zijn zoektocht naar de vernieler aangevallen door een man met een wapen in zijn hand. Hij riep om hulp bij zijn collega’s, die snel ter plaatse waren.

Gevaar

Gezamenlijk werd besloten de man te zoeken en op te pakken, aangezien hij een gevaar voor de omgeving vormde. Hij kwam vervolgens plotseling, vanuit het donker, hard rennend en luid schreeuwend op de politiemensen af. De man had een groot voorwerp in zijn handen, dat hij dreigend boven zijn hoofd hield. Hij remde niet af en gaf geen gehoor aan de aanmaningen van de politieagenten te stoppen en zich over te geven.
Wat voor wapen de man boven zijn hoofd hield, was gezien de duisternis en de snelheid waarmee de man op hen afrende niet goed te zien, maar door het blinkende materiaal en de wijze waarop hij het voorwerp vast had, werd door de politieagenten uitgegaan van een groot mes, zwaard of slagwapen.
De man reageerde op geen enkele manier op het geroep van de politie en meerdere waarschuwingsschoten. Daarop zijn gericht kogels op hem afgevuurd. Hij ging neer, maar stond onverwachts weer op en wilde opnieuw de aanval inzetten. Tenslotte is hij met drie kogels uitgeschakeld en overleed ter plekke. Uiteindelijk bleek het om een stofzuigerbuis te gaan.