Archief per maand:
Archief per jaar:

Alkmaar houdt volwaardige rechtbank

Alkmaar, Almelo, Assen, Dordrecht, Zutphen, Maastricht en Lelystad blijven volwaardige rechtbanken, meldt www.rechtspraak.nl zojuist.

Dat hebben de presidenten en de Raad voor de rechtspraak besloten. Aanleiding hiervoor is dat de Tweede Kamer donderdag een breed ondersteunde motie indiende die de regering oproept in de Voorjaarsnota 2016 ‘voldoende middelen vrij te maken’ om zeven rechtbanken ‘volwaardig open te houden, zonder leegstand te financieren’. De Tweede Kamer stemt morgen (1 december) over de ingediende moties.

De rechtspraak had een plan opgesteld waarin stond dat in de zeven rechtbanken alleen nog het ‘kleien grut’mochten behandelen, en dat de meervoudige kamers die ernstige misdrijven behandelen van bijvoorbeeld de rechtbank Alkmaar naar die in Haarlem zouden verdwijnen. In de zeven steden waren dan niet meer dure faciliteiten als grote zittingszalen, cellenblokken en beveiliging nodig. Onderdeel van het plan was ook de kantoren in de arrondissementen waarin de vestigingen liggen, te concentreren op een plek (Haarlem, in dit geval ),waardoor op huisvesting zou kunnen worden bespaard.

Bezuinigingen

Aanleiding het plan op te stellen was dat de rechtspraak wordt geconfronteerd met bezuinigingen oplopend tot 88 miljoen euro. Tegelijkertijd moet de Rechtspraak investeren in verlichting van de werkdruk en kwaliteit. Zo loopt er een grootschalig moderniseringsprogramma, met digitalisering van de zittingszalen als hoofdmoot. In Alkmaar zijn, ondanks de uitkleedoperatie, twee grote zittingszalen als gedigitaliseerd voor een flinke duit.

In de aanloop naar de begroting van het ministerie van veiligheid en justitie vorige week, heeft de rechtspraak steeds gezegd 50 miljoen euro structureel extra nodig te hebben om overal alle rechtszaken te kunnen blijven doen en de noodzakelijke investeringen in kwaliteit te kunnen betalen. Vlak voor de begrotingsbehandeling maakte minister Van der Steur bekend in 2016 20 miljoen extra en vanaf 2017 25 miljoen structureel beschikbaar te stellen. Hier komt dus als gevolg van de motie van de Tweede Kamer geld bij. Hoeveel is nog niet bekend. Dat hangt af van de vraag, welke oplossingen er lokaal kunnen worden gevonden om de overtollige vierkante meters af te stoten.

Huisvesting

Frits Bakker, voorzitter van de raad voor de rechtspraak: ‘Nu de politiek onze roep om extra geld gehoord en gehonoreerd heeft, kunnen we gaan kijken hoe we de huisvestingsparagraaf van ons toekomstplan kunnen herschrijven. Waarbij als uitgangspunt geldt dat het aanbod van rechtszaken in de 7 vestigingen gehandhaafd blijft.’