Archief per maand:
Archief per jaar:

Alkmaar ‘verwelkomt’ Bandidos

De Bandidos zitten nu ook in Alkmaar. Het is de tweede afdeling van de zogenoemde een-procentsmotorclub in Nederland, na Sittard. In de Limburgse stad leidde de komst van de club tot problemen met de Hells Angels.

Het logo van de club die nu ook in Alkmaar zit.

Het logo van de club die nu ook in Alkmaar zit.

 

Ook in Alkmaar zijn de Hells Angels aanwezig. Sterker nog, de Angels beschouwen Noord-Holland als ‘hun’territorium; veel bijeenkomsten hebben plaats in Amsterdam en omgeving. De gemeente Alkmaar heeft het aankondiging van de komst naar de Kaastad gezien op de website van de motorclub, aldus een woordvoerster. “Het is nog te vroeg om daar uitspraken over te doen. We willen nu eerst inventariseren wat er precies aan de hand is.”

In Sittard ging het direct mis nadat de Bandidos zich daar hadden geïnstalleerd. In Nieuwstadt, vlak bij Sittard, werden twee keer explosieven gegooid naar de woning van de president van de Limburgse afdeling van Bandidos, Harrie Ramakers. Die was eerder onder meer lid van de Hells Angels in Oirsbeek.

De gemeente Sittard-Geleen kondigde deze week een noodbevel af. Ook werd de woning in de Waterstraat voor een periode van drie maanden afgesloten. De politie mag preventief fouilleren en er is een mobiele camera bij het huis geplaatst. De politie was vorige week ook al actief in het centrum van Sittard vanwege de aanwezigheid van tientallen leden van de Hells Angels. Waarschijnlijk wilden die een waarschuwing afgeven aan de Bandidos.

1%MC

Bij een een-procentsmotorclub oftewel 1%MC stellen de leden zichzelf buiten de wet. De term is ontstaan nadat een bestuurder van de American Motorcyclist Association op een evenement in het Amerikaanse Hollister in 1947, nadat er gevechten waren uitgebroken, verklaard zou hebben dat 99% van alle motorrijders fatsoenlijke burgers zijn. Daaruit volgt logischerwijs dat een procent een outlaw is.

De meeste, internationaal opererende 1%MC’s zijn ontstaan in de VS. De belangrijkste zijn de Outlaws (1935, Illinois), de Hells Angels (1948, Californië), de Gypsy Jokers (1956, Californië), de Pagans (1959, Maryland), de Bandidos (1966, Texas) en de Mongols (1969, Californië).

Ramakers

Drie in Europa opgerichte 1%MC’s zijn Blue Angels (1963, Glasgow), Gremium (1972, Mannheim) en de Nederlandse No Surrender in 2013. De laatste is een broos verband van voormalige (uit de clubs gegooide) leden van de Hells Angels en Satudarah. Limburgs Bandidos-lid Harrie Ramakers, die nu letterlijk en figuurlijk onder vuur ligt van vermoedelijk rivaliserende bendes, zat eerst bij de Angels en daarna bij No Surrender.

1%MC’s zijn in de regel verdeeld in chapters: regionale afdelingen. Zo kenden in 2012 de Nederlandse Hells Angels zeventien chapters (plus een op Curaçao) en de van oorsprong Moluks-Nederlandse Satudarah 20. Daarnaast hebben vele supportclubs of front patch-clubs.

Leden van de officiële MC’s (motorclubs met driedelige naam-‘plaatjes’ op de achterkant van het jack, de back-patch) heten full colour member. Bij deze clubs wordt men eerst hangaround en na een proeftijd van circa vijf tot acht maanden prospect (aspirant-lid). Pas na minimaal een jaar prospect te zijn geweest kan men full member (volwaardig lid) worden.

Tussen de 1%MC’s is er regelmatig sprake van gewelddadigheden. Vooral in de VS, Duitsland, Canada, Duitsland. Australië en Scandinavië er in het verleden regelmatig conflicten geweest, die regelmatig een dodelijke afloop kenden. De laatste tijd is het ook tamelijk onrustig in Nederland.