Archief per maand:

Alkmaarder is criminaliteit na 27 jaar beu

 Acht maanden geëist voor inbraak en diefstal Zuid-Scharwoude

Door Arno Ruitenbeek

Alkmaar – Richard S. (44) dreigt voor inbraak en diefstal acht maanden cel te krijgen. De Alkmaarse beroepscrimineel, net een half jaar vrij, is deze levenswijze na 27 jaar beu.

S. alias Gup of Guppie en zijn Alkmaarse vrienden Steef van de M. en Maurice G.  stonden begin dit jaar in Haarlem terecht voor 70 ramkraken, inbraken en diefstallen in met name Noord-Holland. Doordat het bewijs in veel zaken mager was of zelfs ontbrak, bleef van de eisen tot tien jaar (voor kopstuk Van de M.) relatief weinig over. Steef kwam weg met 5,5 jaar. Het hoger beroep begint op 22 augustus in Amsterdam.

Op de dag van de uitspraken in Haarlem, 11 maart kwam professioneel wietknipper S. uit de gevangenis. Vijftien maanden had-ie er op zitten, waar 36 maanden gevorderd was. Berooid, zonder werk, uitkering of een dak boven zijn hoofd, zwierf hij rond in zijn laatste verblijfplaats, Zuid-Scharwoude. Daar werd op 3 mei ingebroken in een woning aan de Keizersloot en verdwenen behalve een portemonnee met 130 euro, een gsm en autosleutels ook de naast het huis geparkeerde Mitsubishi Grandis.

Verijdeld

Voor de recherche was een en een twee. S. had nog geen twee maanden van zijn vrijheid kunnen genieten en bekende vrij vlot de inbraak en autodiefstal. Maar een, door een alarm verijdelde inbraak bij een bedrijf aan de Voorburggracht op 5 april bleef hij ook gisteren tegenover de rechters ontkennen. Hoewel unieke sporen van zijn sportieve schoenen op de plek van het misdrijf hem als dader aanwijzen. Een vriendin getuigde dat S. zijn kleding en schoenen tijdelijk bij haar in Alkmaar had weggezet: ,,Mogelijk hebben anderen er op gelopen. Het was een zoete inval, onder anderen van zware junks.” De officier van justitie vond dit een onaannemelijk verhaal.

Bij zijn arrestatie bleek de verdachte een sleuteltje op zak te hebben, die paste op in Zuid-Scharwoude gestalde, maar op 5 maart in Castricum gestolen fiets. De aanklager vermoedde dat S. de fiets had willen stelen, maar koos voor de Mitsubishi . Wat hij bestreed: ,,,Ik had die fiets geleend van een vriend, wiens naam ik niet noem omdat ik nu pas weet dat het ding is gestolen.” De eis luidde: acht maanden gevangenisstraf.

De Alkmaar heeft schoon genoeg van de heen-en-weer naar de nor, al sinds 1986. ,,Het wordt tijd voor legaal werk en een normaal bestaan.”Dat hij daarbij hulp van de reclassering afwijst, leidde bij de rechters tot afkeurende blikken en onbegrip.

De uitspraak is op 29 augustus.