Archief per maand:
Archief per jaar:

Alkmaarder Richard S. zou betrokken zijn bij ‘Saturn’-zaak Heerhugowaard

Vierde verdachte reeks inbraken

Haarlem – Richard S. (42) uit Alkmaar is de vierde verdachte in het Zurich-onderzoek naar een groot aantal inbraken en diefstallen in Alkmaar en omgeving. Hoofdverdachte is Steef van de M., zelf verklaard beroepscrimineel.
De 42-jarige Van de M., die een hoofdrol vertolkt in het veelgelezen boek ‘Je zult maar in hun schoenen staan’ over een van de grootste gerechtelijke dwalingen in de geschiedenis,  en oude vriend Maurice G. (30), eveneens uit Alkmaar, zouden in 2011 twaalf gereedschapskoffers hebben gestolen bij Vink Automaterialen in Alkmaar, en een enorme partij sigaretten bij de Deen in Tuitjenhorn.
In Nieuwe Niedorp gingen ze met een Volvo XC 90 aan de haal. Daarmee reden zijn Heerhugowaard, waar ze Kompas Outdoor World veel sportjassen meenamen. Uit Oudorp werd een Volvo V60 weggenomen, die als vluchtauto diende voor de ‘veegactie’ van sportkleding bij Sport 2000 in Castricum en twee inbraken in Heerhugowaard, onder meer bij Saturn. Die megawinkel zag zijn voorraad Apple-producten (computers, ipads) in een zwart gat verdwijnen.
Gezelschap
Gisteren bij de Haarlemse rechtbank bleek dat Van de M. en G. gezelschap hadden, althans volgens het OM, van een andere oude vriend, Richard S. Op zijn conto schrijft het openbaar ministerie verder een woninginbraak in Broek op Langedijk op 18 mei 2011, en inbraken bij Matex Mode in Alkmaar 10 januari van dit jaar, elf dagen later gevolgd door makelaarskantoor Appelman & Deutekom in Noord-Scharwoude.
De lijst wordt nog langer, waarschuwde de aanklager: ,,We denken S. te kunnen linken aan in totaal tien inbraken.”  Dat belooft wat, vreest S.’advocaat Gert Kaaij: ,,Ik kreeg maandag drie verhuisdozen vol met het dossier tot nu toe.” Dat waren 8400 pagina’s en het zouden er zo maar eens het dubbele kunnen worden, voordat in september het meerdaagse zogenoemde Zurich-proces van start gaat.
Dan moet ook Henk L. (46) uit Alkmaar in het verdachtenbankje plaatsnemen. Hij heeft bekend dat hij in zijn winkel Fitshop aan de Terborchlaan in de Kaasstad de door de heren gestolen sportkleding van Kompas Outdoor en Sport 2000 heeft verkocht.
Op 15 juni heeft er een regiezitting plaats. Dan kunnen de advocaten hun onderzoekswensen kenbaar maken. Als er bijvoorbeeld nog getuigen moeten worden gehoord, gaan er weer maanden overheen voordat het tot een proces komt.
Moordzaak-Wijker
Van de M. raakte tegen wil en dank beroemd door de zogenoemde moordzaak-Wijker. Op 1 mei 2000 betrapte Willem Wijker, uitbater van gasterij ’t Woud tussen Bergen en Egmond, twee inbrekers in de woning boven het restaurant. De boeven schoten hem dood en vluchtten.
De politie, die tot dan toe tevergeefs geprobeerd had de in Egmond geboren beroepsinbreker Van de M. achter tralies te krijgen, zag zijn kans schoon. Ze arresteerden hem en zijn vriend Willem G. en wreven hen de moord aan op basis van de totaal verkeerde gedachte: ’We hebben twee verdachten, daar zoeken we bewijzen bij’.
De Alkmaarse rechtbank liet zich eenvoudig in slaap wiegen door de valse verklaringen van twee zogenaamde vrienden, die over opmerkelijk veel daderwetenschap beschikten en van ‘het ei van Columbus’ van het OM: kroongetuige Cees ‘Verzon’ van Z. (die ook optrad in de moordzaak-Angelique van Os en de Enschedese vuurwerkramp). Steef en Willem kregen respectievelijk 20 en 12 jaar cel.
Deze enorme gerechtelijke dwaling werd in hoger beroep rechtgezet. Het Amsterdamse hof sprak na uitputtende behandeling – in de bunker – het duo vrij van de moord cq doodslag op Wijker. Alles over deze geruchtmakende affaire is te lezen in ‘Je zult maar in hun schoenen staan’, uitgegeven door Conserve in Schoorl.