Archief per maand:
Archief per jaar:

‘Alkmaarders achter 70 ramkraken en inbraken’

Wie gebruikte gestolen Outlander?

GEEN BEWIJS VOOR OVERVAL GELDTRANSPORT LANGS A1

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Er is geen bewijs dat de Alkmaarse beroepsinbreker Steef van de M. (42) betrokken is geweest bij de mislukte overval op een geldtransport in 2010 bij hotel De Witte Bergen aan de A1. Een schrale troost voor politie en openbaar ministerie. Ze menen Van de M., vrijgesproken van de Bergense moord op restauranthouder Wijker, en zijn Alkmaarse vrienden in verband te kunnen brengen met 70 ramkraken, inbraken en diefstallen.

In de nacht van 18 op 19 oktober 2010 wordt in Bergen een zwarte Mitsubishi Outlander gepikt. Maurice G. (35), vriend en medeverdachte van Van de M., zit daar achter. Het OM meent ook te weten dat beide heren met de Outlander rechtstreeks naar de winkel Leuk & Zo in dezelfde Noord-Hollandse kustplaats zijn gereden om in te breken. Ze nemen kleding en schoenen mee.

De Mitsubishi en de inbrekers verdwijnen uit het zicht.

Tot 1 november 2010. Twee medewerkers van geldtransportbedrijf Brink’s rijden met een volle wagen rond twee uur het terrein op van hotel De Witte Bergen. Vier tot zes overvallers met bivakmutsen en machinegeweren rennen naar de geldwagen toe, proberen er zware explosieven op te plakken. Hun plan valt in duigen, doordat de chauffeur razendsnel reageert.

Outlander
Hij rijdt achteruit. De overvallers maken dat ze wegkomen naar de Heideweg, waar de zwarte Mitsubishi Outlander staat, nu met Duitse kentekenplaten. Ze laten hem achter, want de wagen is te ‘heet’ geworden. De politie treft er zwarte schoudertassen in aan, waarmee de buit had moeten worden vervoerd. Met een tweede (en derde?) auto verdwijnen de boeven.
Spoorloos? Daar lijkt het niet op. In de gerechtsgebouwen wordt dezer dagen gefluisterd dat de alom bekende Van de M. vastzit voor de ‘Brink’s-job’. Politie en OM in Noord- en Zuid-Holland (in Rotterdam zit het landelijke parket, waaronder de nationale recherche valt. Gezien de zwaarte van het misdrijf hoort deze zaak daar thuis) en Utrecht weten hoegenaamd van niets, als we ze bellen.

Dooddoener
Ze verwijzen naar elkaar, de meeste met de dooddoener: ,,Dit is niet ons onderzoek.” De politie Utrecht is nog zo eerlijk om impliciet toe te geven dat hun onderzoek tot nu toe niets heeft opgeleverd: ,,We zijn er nog mee bezig.” Kortom, de vraag is, als de Alkmaarders de Outlander niet hebben gebruikt, wie dan wel? Is de gestolen Mitsubishi gegeven of verkocht aan anderen? De woordvoerders van korpsen en parketten zwijgen stil. Ze hebben veel liever dat we schrijven over het ‘succes’ van de bovenregionale recherche noordwest-Nederland.
Want die heeft 70 inbraken, ramkraken en diefstallen in het hele land opgelost. En daar staan Van de M., G. en Richard S. (42) in het najaar wèl voor terecht in Haarlem. De Alkmaarders blijken in de afgelopen drie jaar een flinke loods aan Apple-hebbedingen, kleding, schoenen, sigaretten en auto’s bij elkaar hebben gestolen. De meeste misdaden zijn gepleegd in Noord-Holland (52), de rest in Friesland, Drenthe, Gelderland, Overijssel en Utrecht.
Een greep uit het lijvige dossier, dat de bovenregionale recherche Noordwest-Nederland samenstelde over de groep-Van de M.:

2009.
21 april. Diefstal van een Nissan Navarra bij een woning in Oterleek.
16 mei. Vroeg in de ochtend. Met een gestolen shovel rijden ze de Rabobank aan het Steenwijkerdiep in Steenwijk binnen, in een poging de pinautomaat te stelen. Het pand loopt enorme schade op. De eerste van een reeks ramkraken eindigt abrupt door de komst van de politie. De dieven laten de al gereed staande automaat staan en gaan er als een speer vandoor met de Navarra. De wagen wordt verderop in de Overijsselse plaats teruggevonden; de daders zijn verdwenen.
28 december. Diefstal van een Renault Clio in Heemskerk.

2010.
19 oktober. Diefstal Outlander,Bergen.
19 oktober. Inbraak Leuk & Zo, Bergen.

2011.
12 februari. Inbraak bij Vink Automaterialen, Berenkoog in Alkmaar. Twaalf gereedschapskoffers weg.
12 april. Geluidsboxen gestolen uit woning Waalstraat, Stompetoren.
18 mei. Woninginbraak in Broek op Langedijk.
2 en 11 juni. Twee inbraken bij een tankstation aan de Leeuwarderdijk in het Friese Ferwert. De tweede keer komt de politie de vluchtauto tegen, speert er achteraan, raakt hem kwijt en vindt de lege wagen tenslotte in Broeksterwald. Hoewel leeg: de gestolen shag en sigaretten liggen er nog in.
24 juni. Twee uur ’s morgens. Ramkraak bij de winkel van een tankstation aan de J.A. Molijnlaan in Nunspeet. De buit bestaat uit sloffen sigaretten. Verderop in het Veluwedorp wordt een 40-jarige man opgepakt die zich verdacht gedroeg.
8 augustus. Verdwijnt een enorme partij sigaretten bij supermarkt Deen, Dorpsstraat in Tuitjenhorn.
9 augustus. Diefstal van Peugeot Partner in ’t Zand.
2 september: inbraak bij de Super de Boer, Heereweg in Schoorl.
27 oktober. Nieuwe Niedorp: de sleutels van een Volvo XC 90 worden gepikt uit een woning, de auto meegenomen en even later dient de Volvo als vluchtauto bij de inbraak bij Kompas Outdoor World aan de Nobelstraat in Heerhugowaard. Daar missen ze de volgende dag heel veel sportjassen.
31 oktober. Uit een huis aan de Herenweg in Oudorp worden de sleutels van een Volvo V60 en vervolgens de wagen zelf weggenomen.
1 november. De V60 gaat mee naar Sport 2000 aan de Burgemeester Mooijstraat in Castricum. Inbraak levert stapels sportkleding op.
14 november. Inbraak bij Shoebox, Ruïnelaan in Bergen.
25 november. Ramkraak bij Lemon & Lime, Wendelaarstraat in Alkmaar.
20 december. De V60 uit Oudorp doet ook dienst als vlucht- en transportauto bij twee inbraken in Heerhugowaard. Aan de Rijshornstraat bij het bedrijf Cornelese jatten de inbrekers vijf camerakoffers. Verderop, aan de Theo van Doesburgweg, wordt de Saturn beroofd van zijn voorraad Apple-producten (computers, ipads). Bij de Saturn zijn ze op 2 december al eens geweest.
28 december. Inbraak bij verf- en behangspeciaalzaak Dirkmaat in Heerhugowaard.
29 december. Inbraken bij het Shoarmaparadijs en restaurant Delphi in Heerhugowaard.

2012.
3 januari. Inbraak bij een bedrijf in Heerhugowaard.
10 januari. Inbraak bij Matex Mode in Alkmaar.
21 januari. Inbraak bij makelaarskantoor Appelman & Deutekom in Noord-Scharwoude.
24 januari. Inbraak bij kledingzaak Marian in Heerhugowaard.
Helers
Helers en witwassers ken dit verhaal ook. De grootste is volgens het OM Henk L. (46) uit Alkmaar. Hij heeft bekend dat hij in zijn winkel Fitshop aan de Terborchlaan in de Kaasstad bij Kompas Outdoor en Sport 2000 gestolen kleding en schoeisel heeft verkocht. De hele inventaris van de winkel is in beslag genomen.
L. en zijn 37-jarige vriendin zouden, op dezelfde dag dat de Saturn in Heerhugowaard voor de tweede keer wordt bezocht, 4000 en 18.900 euro in contanten thuis hebben verborgen. In L.’s winkel, woning en een gehuurde loods aan de Einthovenstraat op bedrijventerrein Oudorp vindt de recherche 2500 xtc-pillen. In de opslagruimte staan twee aanhangers met een mobiel xtc-laboratorium, dito tabletteermachine en grondstoffen voor de verdovende middelen.
Een 41-jarige Alkmaarse en een negentienjarige vrouw uit Limmen zouden contanten hebben witgewassen en kleding en tassen hebben geheeld. Een inwoner van Vleuten (40) wordt verdacht van aankoop van de gestolen Volvo XC 90 uit Nieuwe Niedorp.
Moordzaak-Wijker
Van de M. raakt tegen wil en dank beroemd door de zogenoemde moordzaak-Wijker. Op 1 mei 2000 betrapt Willem Wijker, uitbater van gasterij ’t Woud tussen Bergen en Egmond, twee inbrekers in de woning boven het restaurant. De boeven schieten hem dood en vluchten.
De politie, die tot dan toe tevergeefs geprobeerd heeft de in Egmond geboren beroepsinbreker Van de M. voor lange tijd achter tralies te krijgen, ziet zijn kans schoon. Ze arresteren hem en zijn zwager Willem G. en wrijven hen de moord aan op basis van de totaal verkeerde gedachte: ’We hebben twee verdachten, daar zoeken we bewijzen bij’.
De Alkmaarse rechtbank laat zich eenvoudig in slaap wiegen door de geniepige aanpak van het OM. Daartoe horen valse verklaringen van twee zogenaamde vrienden van de verdachten, die over opmerkelijk veel daderwetenschap beschikken. Maar vooral van ‘het ei van Columbus’: kroongetuige Cees ‘Verzon’ van Z.. Die ook bewezen glashard liegt in de Aalsmeerse moordzaak-Angelique van Os en de Enschedese vuurwerkramp, in een poging strafvermindering te krijgen. Steef en Willem krijgen mede dankzij Verzon respectievelijk 20 en twaalf jaar cel.
Deze enorme gerechtelijke dwaling wordt in hoger beroep rechtgezet. Het Amsterdamse hof spreekt na uitputtende behandeling het duo vrij van de moord cq doodslag op Wijker. Alles over deze geruchtmakende affaire is te lezen in het boek ‘Je zult maar in hun schoenen staan’, uitgegeven door Conserve in Schoorl.