Archief per maand:
Archief per jaar:

Alkmaarse inbreker acht maanden cel in

Vonnis overeenkomstig eis

Door Arno Ruitenbeek

Alkmaar – Richard S. (44) heeft voor inbraak en diefstal acht maanden cel gekregen. De Alkmaarder  kreeg daarmee wat de officier van justitie al had geëist.

S. alias Gup of Guppie maakte in de afgelopen jaren onder meer deel uit van ramkrakersbende van Steef van de M., de beroepsinbrekers die tien jaar geleden overtuigend werd vrijgesproken voor de moord op restauranthouder Willem Wijker in Bergen. (Lees meer over deze geruchtmakende zaak in het boek ‘Je zult maar in hun schoenen staan’).  Vijftien maanden kreeg S. voor zijn aandeel in de ramkraken en inbraken. Hij ging terug naar zijn laatste verblijfplaats, Zuid-Scharwoude. Daar werd op 3 mei ingebroken in een woning aan de Keizersloot en verdwenen behalve een portemonnee met 130 euro, een gsm en autosleutels ook de naast het huis geparkeerde Mitsubishi Grandis.

S.  bekende deze feiten, maar ontkende een inbraakpoging bij een bedrijf aan de Voorburggracht op 5 april. De aanklager geloofde hem niet, de rechters evenmin. Bij zijn arrestatie bleek de verdachte een sleuteltje op zak te hebben, die paste op in Zuid-Scharwoude gestalde, maar op 5 maart (toen de Alkmaarder nog in de bak zat) in Castricum gestolen fiets. De aanklager vermoedde dat S. de fiets had willen stelen, maar koos voor de Mitsubishi . Wat hij bestreed: ,,,Ik had die fiets geleend van een vriend, wiens naam ik niet noem omdat ik nu pas weet dat het ding is gestolen.”

Wat er ook van zij, aldus het rechtscollege, niet te bewijzen valt dat S. de fiets heeft gestolen of geheeld. Daarvoor werd hij vrijgesproken, maar de eis van acht maanden bleef overeind.