Archief per maand:

Almeerse opgepakt

Palestijnen gesmokkeld

Een 27-jarige inwoonster van Almere zou Palestijnen naar Nederland te hebben gesmokkeld. Ze maakte misbruik van de Europese blauwe-kaartregeling.

De recherche van de inspectie sociale zaken en werkgelegenheid heeft zojuist een inval gedaan in haar woning. Daar is onder meer administratie in beslag genomen.

Vermoed wordt dat de vrouw bedrijven heeft opgericht en bij de IND aanvragen heeft ingediend om die Palestijnen als werknemer bij haar bedrijven te laten werken. De Palestijnen kregen van de IND toestemming om naar Nederland te komen. In Nederland kregen zij een Europese blauwe kaart om bij die bedrijven te werken. 

De Europese blauwe kaart is een verblijfsvergunning, bedoeld voor werknemers die hooggekwalificeerde arbeid verrichten binnen de Europese Unie. De Palestijnen zijn vermoedelijk nooit werkzaam geweest in Nederland. De bedrijven zijn kort na de komst van de Palestijnen opgeheven. 

De recherche SZW vermoedt dat het gaat om een schijnconstructie. Als de aanvragen voor de Europese blauwe kaart op valse gronden zijn gedaan is sprake van mensensmokkel. Recherche SZW doet op dit moment meerdere onderzoeken naar misbruik van regelingen waardoor mensen uit het buitenland ten onrechte een verblijfsvergunning hebben gekregen.