Archief per maand:
Archief per jaar:

Amsterdamse crimineel zwijgt lang, maar bekent tenslotte schuld

Autodief op de vlucht op Schiphol: werkstraf

Door Arno Ruitenbeek
Schiphol – Autodief Johan M. (50) sloeg op de vlucht toen de marechaussee hem op Schiphol wilde arresteren. De Amsterdamse crimineel reed daarbij een agent van de sokken. De rechtbank op Schiphol veroordeelde hem overeenkomstig de eis van justitie tot 180 uur onbetaalde arbeid en drie maanden cel voorwaardelijk.
In de nacht van 18 op 19 maart 2008 pikte M. in Weesp een oude Saab, die net voor 10.000 euro was opgeknapt. 20 maart zagen drie surveillanten van de Koninklijke Marechaussee de als gestolen opgegeven auto staan voor vertrekhal 3 op de nationale luchthaven. De Saab was leeg. Het trio marechaussees stelde zich verdekt op in de buurt. Hun collega’s  parkeerden twee wagens voor en achter, dicht op  de Saab.
M. kwam de hal uitgelopen en stapte in. De agenten stelden zich snel naast en voor de Saab op, sloegen op het dak en riepen dat M. moest uitstappen. De verdachte startte echter  de Saab en gooide die afwisselend in de voor- en achteruit.  Zo ramde hij tegen de wagens voor en achter hem tot hij genoeg ruimte had en over links kon wegscheuren.  Als de agent die daar stond, niet tijdig opzij was gesprongen, had hij ernstige verwondingen  kunnen oplopen.
M. reed als een gek Schiphol af en verdween spoorloos. Een DNA-spoor op een sigarettenpeuk in de Saab leidde de marechaussee eind vorig jaar toch naar hem. Ook had de bedreigde agent M.  herkend van zijn politiefoto. Op de dag dat de dief en heler een straf van twee jaar had uitgezeten  en vrij zou komen, werd hij in zijn cel gearresteerd.
De officier van justitie legde hem naast autodiefstal, poging tot zware mishandeling en doorrijden na een ongeval  ook rijden zonder rijbewijs ten laste.  Al in 1989 werd M.’s rijbewijs ongeldig verklaard. Het gevaarlijke rijgedrag was een overtreding. Die is na drie jaar verjaard, en telde dus niet mee in de eis die hoger was geweest als M. kort na de incidenten had terechtgestaan.
M. beriep zich tot het einde van de zitting op zijn zwijgrecht. Na overleg met zijn advocaat besloot hij alsnog schuld te bekennen. De Amsterdammer wil schoon schip maken en in daarvoor onder de hoede gesteld van het Leger des Heils. M. moet de Saab-eigenaar de schade, gerekend naar de dagwaarde van 2500 euro, vergoeden. De zwaar beschadigde auto is naar de sloop gegaan.