Archief per maand:
Archief per jaar:

Amsterdamse staat terecht voor zware mishandeling

Man kwam Naomi te dichtbij

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – De man in de Zandvoortse discotheek Fame kwam te dichtbij, vond Naomi O. (20). De licht autistische Amsterdamse haalde met het glas in haar hand uit naar zijn gezicht.
Het slachtoffer, een snackbarmedewerker uit Haarlem, liep een blijvend litteken op van boven tot onder op zijn linkerwang. Bovendien is zijn gezicht deels verlamd. Gisteren was hij in de rechtszaal om te laten zien wat O. heeft aangericht in de vroege ochtend van 25 juni 2011.
De officier van justitie vond dat hem een schadevergoeding van 11.500 euro toekomt. Ze eiste 180 uur onbetaalde arbeid en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden tegen O. Op advies van gedragsdeskundigen moet de verdachte bij psychiatrisch centrum De Waag een behandeling ondergaan om te leren omgaan met haar stoornis, bekend als het syndroom van Asperger.
O. kan bijvoorbeeld niet tegen onverwachte of nieuwe omstandigheden. Ze kan niet omgaan met haar emoties. Deze symptomen openbaarden zich in alle hevigheid tijdens dat stapavondje met twee vriendinnen, negen maanden geleden. Het was de eerste keer dat ze uitging in Zandvoort. De kroegentocht was lang gezellig, tot ze – volgens getuigen behoorlijk aangeschoten – rond 3.00 uur in de Fame belandden.
Een groepje van vier of vijf jongemannen kwam bij de drie vrouwen staan. O.’s vriendinnen verdwenen even naar buiten, omdat een van hen niet lekker werd. O. bleef alleen achter. ,,Ze hebben me in de steek gelaten”, aldus O. op de zitting. Ze stootte het glas van een van de mannen om, maakte haar excuus en hoopte dat daarmee de kous af was. Een ander lid van de vriendengroep sprak haar echter aan, kwam ook dichterbij staan.
O. voelde zich bedreigd, sloeg en raakte het slachtoffer in het gezicht. Gisteren wist niet meer of ze hem had geraakt met het glas: ,,Maar hij sloeg eerst.” Getuigen weerspreken dat. De discobaas vertelde dat het slachtoffer al jaren over de vloer van Fame kwam en nooit problemen heeft veroorzaakt. De politie die O. arresteerde, vond in haar tas een busje traangas. Dit telde de aanklager als verboden wapenbezit op bij de zware mishandeling.
De uitspraak is 13 april.