Archief per maand:
Archief per jaar:

Anderhalf jaar cel geëist voor oplichting

Jaap K.: de enige die de waarheid spreekt?

Door Arno Ruitenbeek
Alkmaar – ,,Als je Jaap K. mag geloven, is hij de enige die de waarheid spreekt.” Het sarcasme droop er af bij de officier van justitie. De beruchte oplichter K. (45) uit Andijk ontkende bij de Alkmaarse rechtbank zijn jongste wapenfeiten, ondanks een hoop getuigen en bewijzen. Om de maatschappij enige tijd tegen hem te beschermen, luidde de eis anderhalf jaar cel.
Daar komen wat de aanklager betreft zes maanden bij. Die zijn van de straf, die hij in april kreeg voor vijftien gevallen van oplichting in onder meer De Rijp en Warmenhuizen: 272 dagen, waarvan 180 dagen voorwaardelijk. Hij kwam veel te vroeg op straat te staan, moet de constatering zijn.  Doordat, zoals de officier het omschreef, ‘ zijn mooie praatjes toen wel werkten wel bij de rechters’.
Fantastische verhalen had Jaap ook nu. Kern ervan:  hij heeft niets gedaan. Voorbeeld. In juni stapt de ex-autohandelaar K. binnen bij een garage in Alkmaar en koopt voor 29.950 euro een dikke Mercedes. K. beloofde via internet te betalen. Dat doet hij niet (want dat is de truc).
Beetgenomen

De Alkmaarse garagist komt er achter dat hij is beetgenomen. Door een collega uit Arkel die die zojuist van K. diezelfde Mercedes heeft gekocht voor 16.500 euro en het zaakje niet vertrouwt. Beide heren doen aangifte tegen de flessentrekker.
 K.: ,,Ik heb betaald. Ik heb aan die man die Mercedes niet verkocht.” Dat zijn bankrekeningen het tegendeel bewijzen, zegt K. niets. ,,Mijn ex-vriend heeft een pasje van deze rekening.’’ Kan niet, zegt de officier: het is geen en/of-rekening. K. houdt vol. Hij oreert over zijn zakelijke rekening, waarvan echter niemand het bestaan weet.
Een maand later. Een Alkmaars autobedrijf verkoopt aan de K. een BMW voor 16.000 euro. K. belooft het geld over te maken. Dat gebeurt niet, al zegt hij van wel.  De BMW is spoorloos. K. beweert dat-ie bij een van zijn zes werknemers in Amsterdam staat. Of zijn verhuurbedrijf in Aalsmeer (nog) wel bestaat, of alleen in zijn dromen? Wie het weet, mag het zeggen.
Bij bedrijven in Alkmaar en Noord-Scharwoude, probeert K. in mei tevergeefs op rekening van zijn oude werkgever dure materialen in de wacht te slepen. Dat dit niet waar is volgens de verdachte, hoeft geen betoog.

Kijken wat de rechters op 14 december zeggen.

Zie ook de Polder Express.